Πριν από λίγο κατά την διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο του «ΟΧΙ», παρέλασε στη Θεσσαλονίκη μπροστά από τον ΠτΔ η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ», με τους χαρακτηριστικούς κόκκινους μπερέδες της.
Η 71 ΑΤ «ΠΟΝΤΟΣ» είναι ένας από τους σχηματισμούς πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας, έτοιμη να επιχειρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου αυτό απαιτηθεί, καθώς ανήκει τόσο στον Ευρωπαϊκό Βαλκανικό Σχηματισμό Μάχης (HELBROC BG) που ηγείται η Ελλάδα, όσο και στην Δύναμη Αντίδρασης του NATO (NATO Response Force – NRF).
Γίνεται αντιληπτό ότι η 71η ΑΤ αποτελεί την αιχμή του δόρατος, τόσο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και της Συμμαχίας, καθώς σε περίπτωση ανάγκης θα κληθεί να αναλάβει δράση.
Αυτό απόδείχθηκε και κατά την διάρκεια μεγάλης εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2018», όπου η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» πραγματοποίησε επίδειξη ισχύος, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας με την συνεχή της παρουσία στην πλειονότητα των επιμέρους ασκήσεων του «Παρμενίωνα». Η 71η Αερομεταφερόμενή Ταξιαρχία (ΑΤ) «ΠΟΝΤΟΣ» επιβεβαίωσε με την συμμέτοχή της στην φετινή άσκηση Παρμενίων 2018 στον Έβρο, ότι είναι παντός καιρού και τόπου, έτοιμη να επιχειρήσει όπου και όποτε αυτό απαιτηθεί.
Ο σχηματισμός της 71η ΑΤ «ΠΟΝΤΟΣ», λόγω της φύσης και του ρόλου του, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «Παρμενίων 2018».
Μάλιστα, κατά την τελική φάση του «Παρμενίων 2018» στο ύψωμα «Αετός», ελικόπτερο Chinook μετέφερε δυνάμεις της μοίρας Πυροβολικού της Ταξιαρχίας, οι οποίες πραγματοποίησαν βολές.
Ιστορία της 71ης ΑΤ «ΠΟΝΤΟΣ»
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία συγκροτήθηκε μετά από την αναδιοργάνωση της 52ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
H 52η ΤΠ συγκροτήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 5 Απριλίου 1948. Η Ταξιαρχία έδρασε κυρίως την περίοδο 1948 – 1950 και έλαβε μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις ανά τον Ελλαδικό χώρο. Από την Ρούμελη και την μάχη των Κρουσιών, μέχρι τα Αλβανικά σύνορα και την μάχη του Γράμμου.
Η 52η Ταξιαρχία με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και χωρίς να αλλάξει έδρα μετονομάζεται σε 5ο Σύνταγμα Πεζικού, παραμένοντας ενεργό για λίγα χρόνια μέχρι να διαλυθεί το 1954 στην ειρήνη.
Το 1967 μετονομάζεται εκ νέου σε 71ο Σύνταγμα Πεζικού, μετασταθμεύοντας στη Λητή Θεσσαλονίκης. Το 1978 ενεργοποιείται και πάλι λειτουργώντας ως επιστρατευόμενο πλέον Σύνταγμα, σε χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας.
Tην 1 Ιανουαρίου του 1994 μετονομάζεται σε 71η Ταξιαρχία Πεζικού και μετασταθμεύει στην Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ», όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα. Από 1η Ιανουαρίου 1998 τελούσε υπό τις Δγες του Β΄ΣΣ σαν πλήρη δύναμη ταχείας επέμβασης.
Την 27 Οκτωβρίου 2001, η Ταξιαρχία μετονομάσθηκε σε 71 Α/Μ ΤΑΞ και από 26 Σεπ 2005 είχε τεθεί υπό Διοικητική Διοίκηση στην Ι ΜΠ και Επιχειρησιακό έλεγχο στο Β΄ΣΣ.
Την 5 Οκτωβρίου 2009, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ μετονομάσθηκε σε 71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «ΠΟΝΤΟΣ».
Στο ενημερωτικό δελτίο της 71ης Α/Μ ΤΑΞ αναφέρεται: «Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα».
Από την 28 Νοεμβρίου 2013, μετά την κατάργηση του Β’ ΣΣ, η Ταξιαρχία τέθηκε υπό Διοικητική Διοίκηση και Επιχειρησιακό Έλεγχο στην Ι ΜΠ.