Ύμνοι Κίνας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Με τίτλο στο πρωτοσέλιδο «Οι Κινέζοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Λιβύη με τη βοήθεια της Ελλάδας» και τίτλο εσωτερικού άρθρου «Η ελληνική Κυβέρνηση βοηθάει την Κίνα για τις αποχωρήσεις», η έντυπη China Daily αναφέρεται στις ενέργειες της Ελλάδας για τη στήριξη των κινεζικών προσπαθειών αποχώρησης από την Λιβύη. Το θέμα καλύπτεται από μεγάλο μέρος του κινεζικού Τύπου με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, ανταποκρίσεις από Αθήνα και ρεπορτάζ της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης CCTV.
 
Ογδόντα Κινέζοι υπήκοοι είναι ανάμεσα στα δεκάδες άτομα που εγκαταλείπουν τη Λιβύη με ελληνική φρεγάτα στο πλαίσιο επιχείρησης που ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Κυβέρνησης στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» εστάλη, αρχικά, για να μεταφέρει τα επτά μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής από την Τρίπολη και τα περίπου 80 μέλη της ελληνικής κοινότητας της Λιβύης. Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε, όμως, αιτήματα και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, για τη στήριξη και των δικών τους υπηκόων να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. 

Σύμφωνα με πηγές του Xinhua από την Αθήνα, οι Κινέζοι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στους οποίους θα παρασχεθεί βοήθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εκτός από τους Κινέζους πολίτες, η Ελλάδα θα προσφέρει στήριξη και σε πολίτες από Κύπρο, Βρετανία, Γαλλία, Μάλτα, Ρωσία και Αλβανία.
 
Το “Σαλαμίς” απέπλευσε για Τρίπολη, ενώ, οι πηγές του Xinhua ανέφεραν ότι αναμένεται να συμμετάσχει στην επιχείρηση και το εμπορικό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” καθώς ο αριθμός των αιτημάτων για παροχή βοήθειας αυξάνονται. «Λαμβάνουμε συνεχώς νέα αιτήματα για παροχή στήριξης», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με την κινεζική ημερησία South China Morning Post.
 
Σύμφωνα με τον Mario Cutajar, αξιωματούχο της Μάλτας, η Κίνα μεταφέρει με πλοίο από τη Λιβύη στη Μάλτα αρκετές εκατοντάδες εργαζομένους της. Η Κυβέρνηση της Μάλτας μεριμνεί για προσωρινά καταλύματα για τους Κινέζους, ενώ προετοιμάζεται για περισσότερες αποχωρήσεις από τη Λιβύη εάν οι αναταραχές ενταθούν, δήλωσε, σύμφωνα με την China Daily, o κ. Cutajar, που είναι υπεύθυνος για το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης.   
 
Τα κινεζικά ΜΜΕ ολοκληρώνουν τα δημοσιεύματά τους με αναφορά στην αποχώρηση 35.000 Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη το 2011 με ελληνικά πλοία, τα οποία τους μετάφεραν στην Κρήτη που απέχει 300 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές και διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια. Από την Κρήτη, οι Κινέζοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα στην Κίνα. Αυτή τη φορά, δεν έχει διευκρινισθεί, ακόμη, σε ποιο ελληνικό λιμάνι θα φθάσει το “Σαλαμίς” όταν επιστρέψει από τη Λιβύη, αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ.  

Διαβάστε ακόμη:

«Έξοδος από τη κόλαση της Λιβύης» – Οι φωτογραφίες της επιχείρησης του ΠΝ

«Έτσι κάναμε την επιχείρηση στη Λιβύη» – Γιατί βγήκαν τα «βατράχια» στο λιμάνι της Τρίπολης


  Η οργή των στρατιωτικών ο κοινωνικός αυτοματισμός και το «κραχ» ηθικού που είναι πολύ κοντά!