ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΠΝ με στοιχεία

Όσοι υποστηρίζουν την άποψη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εμπλακούν με μεγαλύτερη ένταση στο θέμα των προσφύγων, θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις . Η εμπλοκή τους είναι ήδη μεγάλη. Ειδικά αυτή του ΠΝ .

Η κυβέρνηση , αποφάσισε την συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού στο έργο του Λιμενικού Σώματος. Το έργο αυτό ανέλαβε το Αρχηγείο Στόλου το οποίο, μέσω της Διοικήσεως Πλοίων Επιτηρήσεως (ΔΠΕ), συμμετέχει ενεργά (επιπλέον της κύριας αποστολής των πλοίων ΔΠΕ) και σε Επιχειρήσεις Αποτροπής Παράνομης Μετανάστευσης – Eπιχειρήσεις Έρευνας Διάσωσης σε Πλωτά Μέσα που μεταφέρουν Παράνομα Εισερχόμενα Πρόσωπα (ΠΕΠ). Στο πλαίσιο αυτό τα πλοία της ΔΠΕ (Κανονιοφόροι και Παράκτια Περιπολικά που ελλιμενίζονται σε Νήσους Αν. Αιγαίου) εκτελούν περιπολίες σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που ενέχει η ενεργώς συμμετοχή του στις εν λόγω επιχειρήσεις, οργάνωσε το κατάλληλο πλαίσιο ενεργειών το οποίο αφορά όχι μόνο στο επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και στην προστασία των πληρωμάτων των πλοίων που επιχειρούν καθημερινά στο Ανατολικό Αιγαίο και έρχονται σε άμεση επαφή με άτομα αγνώστου ιατρικού ιστορικού. Έτσι σε σύντομο χρόνο το στελεχειακό δυναμικό των πλοίων θωρακίσθηκε έναντι ικανού αριθμού μεταδιδόμενων νοσημάτων με προληπτικούς εμβολιασμούς, αλλά και όλα τα απαραίτητα υλικά που απαιτούνται για την ατομική του προστασία. Επιπρόσθετα και προκειμένου στην πλήρη εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων που περισυλλέγονται κατά τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης εκτελέστηκε εφοδιασμός των πλοίων με επιπλέον εξοπλισμό, όπως κουβέρτες, εμφιαλωμένο νερό, φαρμακευτικό υλικό Αων βοηθειών, επιπλέον σχεδίες και σωσσίβια κ.α.. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πλοία του ΠΝ έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα σε πληθώρα επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης με αποτέλεσμα τη διάσωση αρκετών ανθρώπων.

Οι περιπολίες εκτελούνται σε πλήρη και αρμονική συνεργασία ΠΝ – ΛΣ. Στο πλαίσιο αυτό, επί των πολεμικών πλοίων επιβαίνουν άνδρες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ως σύνδεσμοι, αλλά και ως υπεύθυνοι για την εκτέλεση του αμιγώς αστυνομικού έργου.

Η συνδρομή του Π.Ν. όμως δεν τερματίζεται με τη εκτέλεση περιπολιών και την διάσωση ανθρωπίνων ζωών, αλλά συμμετέχει ενεργά και στην ασφαλή μεταφορά τους με Κανονιοφόρους και Παράκτια Περιπολικά από μικρονήσους (όπως το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι κ.α.), σε μεγαλύτερα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι από το Φαρμακονήσι κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους εκτελέστηκε μέσω των Κανονιοφόρων του ΠΝ μεταφορά 2093 ατόμων στη Λέρο.

Το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των καιρών, χωρίς να παραβλέπει την κύρια αποστολή του, συνδράμει ενεργά στις Επιχειρήσεις Αποτροπής Παράνομης Μετανάστευσης και Eπιχειρήσεις Ε-Δ (SAR). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ζήλος, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός των στελεχών του Π.Ν. είναι τα στοιχεία που διατηρούν το αξιόμαχο των πλοίων σε υψηλό επίπεδο αποδεικνύοντας σε καθημερινή βάση πως μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, παρά την επιπλέον καταπόνηση του προσωπικού αλλά και του υλικού.