Πολεμικό Ναυτικό: Τελετή για την 80η επέτειο βύθισης του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» [pics]

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Λέρο τελετή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 80η επέτειο από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα», ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, κατέπλευσε στο νησί η Κανονιοφόρος (Κ/Φ) ΑΗΤΤΗΤΟΣ από όπου πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνων.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Λέρου Μιχαήλ Κόλιας, ο Διοικητής Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναυάρχος (Μ) Χαρίλαος Παπαδημητρίου ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, μέλη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης/Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Ακόλουθος Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Captain Alex J.Τ Bush καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Θρησκευτικών αρχών του τόπου.

Η ιστορία του αντιτορπιλικού

Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15), τύπου Greyhound, ναυπηγήθηκε  σε  αγγλικά ναυπηγεία τα έτη 1936-38 και εντάχθηκε απ’ ευθείας στον Ελληνικό Στόλο. Υπήρξε  ένα από τα πιο ιστορικά πλοία του  Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς διαδραμάτισε αξιόλογη δράση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. To Βασίλισσα Όλγα, μόνο του ή σε συνεργασία με Βρετανικά πολεμικά, συμμετείχε με επιτυχία σε ναυτικές επιχειρήσεις βυθίζοντας εχθρικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια.

Τελικά, το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα βυθίστηκε ένεκα γερμανικής αεροπορικής επιδρομής στις  26  Σεπτεμβρίου  1943, ενώ ήταν αγκυροβολημένο  στον όρμο Λακκί της Λέρου, παρασύροντας στον βυθό τον Κυβερνήτη, Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, 6 Αξιωματικούς και 65 Υπαξιωματικούς και ναύτες.