Με αιχμή του δόρατος τα P-3B Orion της επανιδρυθείσας Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, υπό την οποία θα τεθούν η 1η και η 2η Μοίρα Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού με τα Agusta Bell 212 & τα S-70 Aegean Hawk Sikorsky, ο ελληνικός στόλος επανακτά τον αεροπορικό του βραχίονα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του ελληνικών πενταγώνου, με αυτήν την «επιστροφή» στο «οπλοστάσιο» του ελληνικού στόλου, ο οποίος εκτείνεται από το Ιόνιο και το Αιγαίο μέχρι τις εσχατιές της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, «θα προσδώσει το αναγκαίο στρατηγικό βάθος στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την επίτευξη επιδιώξεων και στόχων για μια ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα περιοχή» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο OnAlert.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων. Καταρχήν της ενίσχυσης της θαλάσσιας επίγνωσης και της αεροναυτικής επιτήρησης σε εθνικό πλαίσιο. «Άρα για εθνικούς λόγους έχεις έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση.» σημείωναν με νόημα. Επιπλέον της ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας η οποία έχει αναπτυχθεί με τις χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Διότι πλέον θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε στον αέρα και να ανταλλάσσουμε εικόνα περιοχής.» ανέφερε η ίδια πηγή ενημέρωσης.
Και η Ελλάδα θα αποκτήσει «εικόνα περιοχής» εκει όπου υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Στη ζώνη όπου γίνεται το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και η διακίνηση ανθρώπων, μεταξύ Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Λιβυης. «Εκεί δεν εχουμε επιτήρηση. Εκει δεν έχουμε ραντάρ. Εκεί δεν βλέπουμε τίπτοτα.» υπογράμμιζε στο OnAlert ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τονίζοντας την ασύδοτη δραστηριότητα στα νότια της Κρήτης. «Το αεροσκάφος λοιπόν, το P-3, θα κοιτάει νότια. Εκεί θα είναι η περιοχή ευθύνης του.»
Επιπλέον θα αναβαθμιστεί η ελληνική συμβολή με την προσφορά περαιτέρω υπηρεσιών στην επιχείρηση της Συμμαχίας “SEA GUARDIAN” στη Μεσόγειο, καθώς επίσης στην επιχείρηση της ΕΕ “EUNAVFORMED SOPHIA”για την ανάσχεση της διακίνησης, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, στην κεντρική Μεσόγειο, και ειδικότερα από και προς τη Λιβύη.