Ποια ειναι η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ – ΦΩΤΟ

Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ έφθασε στην περιοχή που καίγεται το Norman Atlantic και από το ελικοδρόμιό της επιχειρεί ένα ακόμη Sea Hawk του ΠΝ.

Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ είναι μια από τις κύριες μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
, με αριθμό F-461. Είναι φρεγάτα τύπου ‘S’.
Σε εκτέλεση παραγγελίας του Βασιλικού Ναυτικού της χώρας η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, καθελκύστηκε στο Ναυπηγείο ‘Koninlijke Maatschappij de Shelde’ (Royal Shelde) στο Vlissingen της Ολλανδίας την 13η Ιουλίου 1978. Εντάχθηκε στο Ολλανδικό Ναυτικό στις 24 Απριλίου 1980, με την ονομασία Van Kinsbergen f809).

Λόγω της μεγάλης ηλικίας και υψηλών αναγκών επάνδρωσης που είχαν τα αντιτορπιλικά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οταν αποσύρθηκαν οι φρεγάτες τύπου S από το Ολλανδικό Ναυτικό το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρθηκε να τις αποκτήσει ώστε να αντικαταστήσει τον στόλο των αντιτορπιλικών του. Η Ελληνική σημαία υψώθηκε στη φρεγάτα στις 1 Μαρτίου 1995 στο Den Helder της Ολλανδίας και το σκάφος κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Μαΐου 1995.

Το πλοίο ονομάστηκε ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με σκοπό να τιμήσει τη δράση του ενωμένου Βρετανο-Γαλλο-Ρωσικού στόλου ενάντια στον Τουρκο-Aιγυπτιακό στη ναυμαχία του ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ που διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 1827 (Ναυαρίνο: Η ναυμαχία που «ανέστησε» την Επανάσταση κι ένα Έθνος). Η ναυμαχία ήταν εξαιρετικά σημαντική για την εξέλιξη της επανάστασης του 1821 καθώς και για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ έχει ολικό μήκος 130μ., μέγιστο πλάτος 14,6 και μέγιστο βύθισμα 6μ. Με πλήρες φορτίο, το σκάφος έχει εκτόπισμα 3.600 τόνων. Την κίνηση εξασφαλίζουν 2 κινητήρες Rolls Royce OLYMPUS (56.800 HΡ) και δύο κινητήρες Rolls Royce TYNE 10, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (αν και η συνήθης επιχειρησιακή ταχύτητα είναι 20 κόμβοι).
Στη φρεγάτα υπάρχει υποδομή για την ενδιαίτηση 198 ατόμων.

Στο θυρέο της φρεγάτας απεικονίζονται το κάστρο της παλαιάς πόλεως του Ναβαρίνου (η σημερινή Πύλος) και κάτω απ’ αυτό, δύο δελφίνια που έχουν ανάμεσά τους τρίαινα. Το κάστρο παραπέμπει στη Ναυμαχία που έγινε στον ομώνυμο όρμο (20 Οκτωβρίου 1827), κατά την οποία οι προστάτιδες δυνάμεις (Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία) κατέστρεψαν ολοσχερός τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπο τον Ιμπραήμ πασά, γεγονός που σήμαινε την απαρχή της ελευθερίας της Ελλάδας. Τα δελφίνια συμβολίζουν την εξοικείωση των Ελλήνων με τη θάλασσα και η τρίαινα, τη ναυτική ισχύ. Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που παροπλίσθηκε το 1991.

Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ δύναται να πλήξει εγγείς στόχους επιφανείας με το πυροβόλο 76 χιλιοστών (ΟΤΟ ΜΕLARA), και απομακρυσμένες μονάδες επιφανείας με κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON (δύο συστοιχίες των τεσσάρων βλημάτων). Η αντιαεροπορική άμυνα της φρεγάτας εξασφαλίζεται με το σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων SEA SPARROW. Επιπλέον η ΝΑΒΑΡΙΝΟ είναι σε θέση να αναλάβει ανθυποβρυχιακές αποστολές χρησιμοποιώντας τορπίλες 324 χιλιοστών. Για την άμυνα του σκάφους, διατίθεται σύστημα ηλεκτρονικών αντίμετρων (SUPER R.B.O.C.) και πυροβόλο Phalanx Mk15 CIWS 20 χιλιοστών. Το πλοίο εχει επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο ελικόπτερα και να τα χρησιμοποιεί εναλλάξ ή ταυτόχρονα σε διάφορες αποστολές.

Πριν δυο μέρες βρέθηκε στην φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ ο Υπουργός Άμυνας Νικος Δένδιας. Δειτε εδω βίντεο της φρεγάτας κατα την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας.

Πηγή – Wikipedia/Πολεμικό Ναυτικό