Η Μεσόγειος …φλέγεται! Ο ανθυποπλοίαρχος J.G. Kyle Chance του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αγκαλιάζει και φιλά την ντυμένη στα κόκκινα σύζυγό του, αφού επέστρεψε στο Ναυτικό Σταθμό Mayport των ΗΠΑ, μετά από 6μηνη αποστολή με την φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων USS Samuel B. Roberts (FFG 58), στην Μεσόγειο – και στην Σούδα (φωτό) !
Η φρεγάτα Samuel B. Roberts είχε αναπτυχθεί στην Περιοχή Ευθύνης του 6ου Στόλου στην Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2013 για να υποστηρίξει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης Active Endeavor του ΝΑΤΟ. Ένα πολεμικό πλοίο που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν σε απόσταση αναπνοής από την Συρία και με »διαρκή εντολή ετοιμότητας και εμπλοκής » σε περίπτωση που άρχιζαν οι επιχειρήσεις κατά του Ασαντ.
Είχε άλλωστε πολεμική εμπειρία:Η φρεγάτα USS Samuel B. Roberts πήρε μέρος τον Απρίλιο του 1988 στην Ναυμαχία Αμερικανών και Ιρανών εντός των χωρικών υδάτων του Ιράν, κατά τη διάρκεια του Ιρανο-Ιρακινού Πολέμου (1980-1988) και από την οποία βγήκε βαριά λαβωμένη από ιρανική νάρκη.
Η Επιχείρηση Active Endeavour
Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Active Endeavour, πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν τη Μεσόγειο για την παρακολούθηση της ναυτιλία και να βοηθήσουν στην αποτροπή και την προστασία από τρομοκρατικές δραστηριότητες.Ξεκίνησε για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών αμέσως μετά την 9/11 και αποσκοπεί να επιδείξει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.
Στην επιχείρηση συμμετέχει, ως γνωστόν, και η Ελλάδα.Εκτός από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ναυτικά μέσα και άλλες υποδομές διαθέτουν κυρίως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ελέγξει πάνω από 115. 000 εμπορικά πλοία και επιβιβάστηκαν συναινετικά ( έκαναν νηοψία) σε 162 ύποπτα πλοία, διασφαλίζοντας την ναυσιπλοία. Επιπλέον, αυτή η λειτουργία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις χώρες εταίρους, ιδίως εκείνες που συμμετέχουν στο Μεσογειακό Διάλογο της Συμμαχίας (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, το Μαρόκο και Τυνησία).
Από την άποψη της ενέργειας και μόνο, περίπου 65% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Δυτική Ευρώπη περνά μέσα από την Μεσόγειο κάθε χρόνο, με μεγάλες αγωγούς που συνδέουν τη Λιβύη προς την Ιταλία και το Μαρόκο στην Ισπανία. Αν και η εντολή της Active Endeavour περιορίζεται στην αποτροπή, υπεράσπιση, διαταράσσοντας και την προστασία κατά των τρομοκρατικών δραστηριότητα που συνδέεται με τη λειτουργία είχε εμφανή επίδραση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου που θα είναι επωφελής για την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.. Πέραν των προαναφερθέντων χωρών στις επιχειρήσεις στα Στενά του Γιβραλτάρ χρησιμοποιούνται περιπολικά σκάφη από τις συμμαχικές χώρες της βόρειας Ευρώπης ( Δανία, Γερμανία και Νορβηγία). Από το 2004 και μη ΝΑΤΟϊκά κράτη άρχισαν να προσφέρουν την υποστήριξή τους.Όλες οι προσφορές θεωρούνται σε κάθε περίπτωση χωριστά. Μέχρι σήμερα, οι ανταλλαγές επιστολών έχουν υπογραφεί μεταξύ του ΝΑΤΟ και Ισραήλ, Μαρόκο, Ρωσίας και Ουκρανίας.Επιπλέον, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους να συμβάλουν στην επιχείρηση. Η Γεωργία έχει στείλει αξιωματικό σύνδεσμο στην Νάπολη μετά την υπογραφή της τακτικής του μνημονίου συμφωνίας με το ΝΑΤΟ το 2010 για την ανταλλαγή πληροφοριών. Η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει σκάφη δύο φορές, το 2006 και το 2007, και η Ουκρανία, συνολικά πέντε φορές από το 2007.
Διαβάστε ακόμη:
»Μπαρουτοκαπνισμένη» φρεγάτα στη Σούδα – Ποια είναι η πολεμική της ιστορία σε βίντεο