Ένας αντιστράτηγος αποχαιρετά τον Νίκο Παππά

Γράφει ο
Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α.

Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ

Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά, δυο – τρεις φορές βρεθήκαμε, εκείνος συνταξιούχος επίτιμος Α/ΓΕΝ, εγώ νέος ανώτατος Αξ-κός της ΕΛΑΣ, στην δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.


Εκεί στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου ο αείμνηστος Ναύαρχος ήταν άνετος, χαμογελαστός, ομιλιτικός προς πάντες.

Έβλεπα με δέος από κοντά ένα θρύλο της Αντίστασης, έβλεπα τον θρυλικό κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» που στο πρόσωπό του αποτυπωνόταν η Αντίσταση του Πολεμικού Ναυτικού ενάντια στη «Χούντα».


Ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό του η Αντίσταση των Αξ-κών και Υπαξ-κών του «ΒΕΛΟΣ», η Αντίσταση και των άλλων Αξ-κών του Πολεμικού Ναυτικού ζώντων και τεθνεώντων, Κασιμάτη, Σέκερη, Παπαδόγκωνα και τόσων άλλων που συμμετείχαν σε κείνη την κίνηση του ναυτικού το Μάη του 73.


Σέβομαι τις Ενοπλες Δυνάμεις της Χώρας μου σήμερα, που παρά την οικονομική κρίση, τις περικοπές των μισθών τους, εξακολουθούν να παραμένουν Ελληνες Αξ-κοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την ασφάλεια της χώρας μας.

Εδώ, στη μνήμη του Ναυάρχου, χωρίς από μέρους μου να θέλω να ενσπίρω ζιζάνια, θα πω την γνώμη μου, για το κίνημα του Ναυτικού και να διαφωνίσω με την πολιτειακή και πολιτική εξουσία που με ανακοινώσεις τους στην μνήμη του Ναυάρχου, μιλούσαν, για το κίνημα του Ναυτικού, σαν κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.


Όχι κύριοι δεν ήταν κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού και μεμονωμένες ενέργειες δημοκρατικών αξ-κών κατά της χούντας δεν ήταν κίνηση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κίνημα του συγκεκριμένου όπλου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και σ’ αυτό το κομμάτι ανήκουν οι έπαινοι και σ’ όλους τους μεμονωμένους. Βεβαίως και στ’ άλλα όπλα και Σώματα υπήρχαν δημοκρατικοί θύλακες αλλά τους «πλάκωνε η φοβέρα».


Αν ήταν κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων η χούντα θα είχει «πέσει» και θα είχε αποφευχθεί το πραξικόπημα και η τραγωδία της Κύπρου. 
Ναύαρχε είμαι μικρός, δεν είμαι ικανός και αρμόδιος, εκεί στην εξόδιο ακολουθία σου να σου απαγγείλω τον αποχαιρετιστήριο λόγο και να εξάρω την προσωπικότητά σου, υπάρχουν συνάδελφοί σου και συναγωνιστές σου αν το κάμουν. 


Έγραψα τούτες τις αράδες, χωρίς την άδειά σου νομίζοντας ότι η ιστορία που γράφεται πρέπει να είναι αληθινή και κατά την γνώμη μου δικαίως έχει καθιερωθεί σταν «κίνημα του Ναυτικού» διότι αυτή είναι η αλήθεια, χωρίς πρόθεση απαξίωσης, για τις σημερινές Ενοπλες Δυνάμεις. 
Ναύαρχε δεν θάλεγα, ότι έφυγες πλήρης ημερών, έφυγες όμως την κατάλληλη στιγμή και δεν ζεις σκηνές απείρου κάλλους εκεί στο ναό της Δημοκρατίας, ήσουν τυχερός, για να μη βλέπεις Αρχηγούς, Στρατηγούς, Πτεράρχους, Ναυάρχους με μισθό 1800, 1500, 1300 ευρώ. Θα στεναχωριόσουν Ναύαρχε. Πρόκαμες κι’ έφυγες. 


Ναύαρχε η πατρίδα σας τίμησε δικαίως, απονομέμοντάς σας, τις ύψιστες των διακρίσεων. Προτιμήσατε την Ναυτοσύνη και διατηρήσατε την αξιοπρέπειά σας. Δεν δώσατε τους αγώνες σας, βορρά στο πολιτικό σύστημα.
Ναύαρχε, για κείνους, τότε, ήσουν «προδότης» στην συνείδηση όμως του λαού, τότε και τώρα, ήσουν παλληκάρι. 
Στο καλό Ναύαρχε και ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει εκεί στη γενέτειρά σου, θα σε θυμόμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο τελευταίος αποχαιρετισμός του Ναυάρχου Ν. Παππά στο ΒΕΛΟΣ


«Αναχώρηση κυβερνήτου» – Απεβίωσε ο ναύαρχος Νίκος Παππάς – BINTEO

Η “Ανταρσία” του Αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ» – Με αφορμή τον θάνατο του Νίκου Παππά