«Χάραξε το μέλλον σου στο Πολεμικό Ναυτικό»: Το ΓΕΝ ψάχνει νέα στελέχη – Τι είναι η ΣΝΔ και η ΣΜΥΝ [vid]

«Χάραξε το μέλλον σου στο Πολεμικό Ναυτικό»…Αυτό είναι το «μήνυμα» του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στους νέους που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με την ευκαιρία της ολοκληρωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το Πολεμικό Ναυτικό προτρέπει τους νέους και τΙς νέες να ενταχθούν στις παραγωγικές σχολές, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

«Η ιστορία μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα, αφού η Ελλάδα είναι σπαρμένη στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου», αναφέρει το βίντεο που δημοσίευσε το ΓΕΝ.

«Η τρισχιλιετής παρουσία μας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι συνυφασμένη με το υγρό στοιχείο και κατ’ επέκταση με το Πολεμικό Ναυτικό, απ’ όπου αντλείται η ισχύς και ο πλούτος του Έθνους μας».

Στη συνέχεια, το βίντεο παρουσιάζει τις δύο παραγωγικές σχολές, ΣΝΔ και ΣΜΥΝ, την ιστορία τους και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Νέοι και νέοι περιγράφουν την εμπειρία τους, έχοντας ήδη επιλέξει να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στο Πολεμικό Ναυτικό μπορείς να σταδιοδρομήσεις είτε ως μόνιμος Αξιωματικός, είτε ως μόνιμος Υπαξιωματικός, αφού πρώτα εισαχθείς και εκπαιδευτείς στην ανάλογη στρατιωτική σχολή, ΣΝΔ και ΣΜΥΝ αντιστοίχως.

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) είναι Ανωτάτη Σχολή ισότιμη με τα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του κράτους υπαγόμενη στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Αποστολή της Σχολής είναι:

α. η παροχή κατάλληλης θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, στρατιωτικής, ναυτικής και φυσικής αγωγής ώστε οι αποφοιτώντες Ναυτικοί Δόκιμοι να καταστούν ικανοί Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και

β. η προαγωγή της Ναυτικής επιστήμης και έρευνας. Στη Σχολή εκπαιδεύονται Μάχιμοι και Μηχανικοί Ναυτικοί Δόκιμοι με τετραετή φοίτηση. Οι Ελληνες σπουδαστές εισάγονται μέσω του γενικού συστήματος εισαγωγής φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) με προϋπόθεση την επιτυχή τους συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομική εξέταση, αθλητική και ψυχοτεχνική δοκιμασία). Στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και αλλοδαποί σπουδαστές φοιτούν στη Σχολή. Τέλος, η ΣΝΔ παρέχει μονοετή εκπαίδευση στους Δόκιμους Σημαιοφόρους του Λιμενικού Σώματος.

Η χειμερινή περίοδος εκπαιδεύσεως (Σεπτέμβριος-Ιούνιος) είναι αφιερωμένη στην ακαδημαϊκή, ναυτική και στρατιωτική εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων. Η θερινή περίοδος εκπαιδεύσεως (Ιούνιος-Αύγουστος) εστιάζεται στην πρακτική κατάρτιση των Ναυτικών Δοκίμων επί πλοίου, κατά τη διάρκεια του ετήσιου εκπαιδευτικού πλού. Με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι τεταρτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι ονομάζονται «Σημαιοφόροι» με Προεδρικό Διάταγμα και τοποθετούνται σε ένα από τα πλοία του Στόλου ξεκινώντας τη σταδιοδρομία τους ως Αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού 

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και ιδρύθηκε το έτος 1887 στον Πόρο, με την ονομασία Κεντρικό Προγυμναστήριο. Από τότε λειτουργεί συνεχώς έχοντας αλλάξει διάφορες ονομασίες (Σχολή Ναυτοπαίδων – Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού). Τώρα η ΣΜΥΝ λειτουργεί σε εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδέυσεως (ΔΝΕ) στην περιοχή Σκαραμαγκά από την 17η Σεπτεμβρίου 1991 και είναι η μοναδική παραγωγική Σχολή Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού εισάγονται απόφοιτοι Λυκείου μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων αφού προηγουμένως έχουν περάσει επιτυχώς προκαταρκτικές εξετάσεις (Υγειονομικά – Αθλητικά – Ψυχοτεχνικά) ανάλογες των άλλων Στρατιωτικών Σχολών. Οι υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους. Η φοίτηση στη ΣΜΥΝ είναι διάρκειας (3) ετών και οι μαθητές διδάσκονται ΓΕΝΙΚΑ και ΕΙΔΙΚΑ μαθήματα ενώ παράλληλα τους παρέχεται η κατάλληλη στρατιωτική και ναυτική αγωγή καθώς και η τριβή με το θαλάσσιο στοιχείο.

Κατά τη διάρκεια της φοιτήσεως τους στη Σχολή οι μαθητές πραγματοποιούν Εκπαιδευτικά ταξίδια διήμερης ή τριήμερης διάρκειας μία φορά το μήνα, σε Ελληνικά λιμάνια. Επίσης πραγματοποιείται ένας εκπαιδευτικός πλους που διαρκεί ένα μήνα περίπου, μία φορά το χρόνο, σε λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι εγκαταστάσεις της Σχολής διαθέτουν όλα τα μέσα για σωστή εκπαίδευση (Ακαδημαϊκή – Στρατιωτική) και πολιτισμένη διαμονή που κάνουν τη ζωή τους στη Σχολή άνετη και ευχάριστη.

Οι απόφοιτοι της Σχολής μετά από τριετή φοίτηση ονομάζονται «ΚΕΛΕΥΣΤΕΣ» και τοποθετούνται στα πλοία και τις Υπηρεσίες του Π.Ν ανάλογα με την ειδικότητα τους. Οι Υπαξιωματικοί απόφοιτοι της Σχολής σταδιοδρομούν σαν μόνιμα στελέχη του Π.Ν ιεραρχικά μέχρι το βαθμό του Αντιπλοιάρχου και οικονομικά μέχρι του Αρχιπλοιάρχου.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το ΓΕΝ: