Μια άγνωστη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα και συγκλονιστική πτυχή του Β’ Παγκοσμίου αποκαλύπτει ο «Πατριάρχης» του ναυτιλιακού-πειραϊκού ρεπορτάζ Νίκος Πηγαδάς. Στο βιβλίο του «Τορπίλες και συρματόπλεγμα»,παρουσιάζει τις ιστορίες Ελλήνων ναυτικών που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
«Από τώρα και εις το εξής αρχίζει η ζωή των μαρτυρίων της πείνας, του ξυλοκοπήματος μέχρι αναισθησίας και των εξ’ ασιτίας… θανάτων. Δηλαδή μας έδιδαν τόση τροφή ώστε να λιώνουμε σιγά-σιγά και να περιμένουμε ο καθένας τη σειρά του να πεθάνει…
Οι δουλειές που δουλεύαμε ήσαν πάρα πολύ βαριές. Άλλοι εδούλευαν εις τα εργοστάσια σιδήρου, άλλοι εις τα ελαιουργεία, άλλοι εις τα εργοστάσια του γραφίτου, που γινόσουνα μαύρος σαν τον αράπη μόλις πατούσες το πόδι σου μέσα, δίχως να δίδουν σαπούνι για να πλυθείς. Σ’ αυτό το εργοστάσιο, όσοι εδούλευαν τον χειμώνα, τα 80 τοις εκατό απέθνησκον από φυματίωσιν… Από την ημέραν που εσυστήθη το στρατόπεδο συγκεντρώσεως μέχρι τον Μάιον 1944 είχαν αποθάνει τα 45 τοις εκατό Αγγλο-Αμερικάνοι και Αυστραλο-Καναδοί».
Οι συγκλονιστικές ιστορίες των Ελλήνων ναυτικών που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ζωντανεύουν μέσα από την έρευνα του δημοσιογράφου Νίκου Πηγαδά. Ένας φόρος τιμής στους άγνωστους ήρωες του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού.
«Τορπίλες και συρματόπλεγμα, Eλληνες ναυτικοί αιχμάλωτοι πολέμου», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Πηγαδά, με πάνω από 300 επίσημα ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για πολλά άγνωστα και σπάνια γεγονότα του πολέμου. Στις 374 σελίδες του βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις «Ν. & Σ. Μπατσιούλας», ξετυλίγονται συγκλονιστικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν σ’ όλο το φάσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-45). Τορπιλισμοί, καταβυθίσεις ελληνικών εμπορικών πλοίων από τις δυνάμεις του Aξονα, που οδηγούν στον θάνατο ή στην αιχμαλωσία τους ανυπεράσπιστους ναυτικούς μας. Οι Eλληνες «ναυτικοί του πολέμου» καταθέτουν τη ζωντανή μαρτυρία τους για τα γεγονότα, όπως οι ίδιοι τα βίωσαν.
Οι «προβολείς» του άκρως αποκαλυπτικού, νέου βιβλίου του Νίκου Πηγαδά δίνουν και λεπτομέρειες για τα ιταλικά, ιαπωνικά και γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκτός από την κόλαση στα ιαπωνικά στρατόπεδα, εισχωρούν και στα άδυτα των ναζιστικών στρατοπέδων για να ζωντανέψουν σκηνές φρίκης και διαστροφής ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου. Οπως στο Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη, όπου: «Η κυρία Κοχ, σύζυγος του Γερμανού διοικητή, έκανε συλλογή από… ανθρώπινα δέρματα! Στην κατοχή μας περιήλθαν κομμάτια από δερμάτινα είδη που, όπως αναγνώρισε ο σερ Μπέρναρντ Σπίλσμπερι, προέρχονταν από ανθρώπινο δέρμα. Ενα από αυτά είχε αποτελέσει τμήμα για το καπέλο ενός φωτιστικού»!
Το αφηγείται ο Πειραιώτης, τότε β’ μηχανικός Γιώργος Ευγενής, που υπηρετούσε στο φορτηγό «Ευγενία Λιβανού» και αιχμαλωτίστηκε μεσοπέλαγα στον Ινδικό, όταν το πλοίο του βυθίστηκε από το γερμανικό επιδρομικό «Μίτσελ». Ηταν 7 Δεκεμβρίου 1942. Οσοι σώθηκαν περιπετειωδώς, ανάμεσά τους και ο Ευγενής, αιχμαλωτίστηκαν. Στο βιβλίο καταγράφονται 645 ονόματα Ελλήνων ναυτεργατών.Την τραχύτητα που συχνά ξεχειλίζει από τις σελίδες του βιβλίου, έρχονται να απαλύνουν και πάμπολλα συγκινητικά, ανθρώπινα περιστατικά.