Τι πρότεινε στους Βούλγαρους ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Να χρησιμοποιήσουν την ελληνική τεχνογνωσία από τον »φράχτη» στον Εβρο στην κατασκευή του δικού τους »τείχους» που θέλουν να στήσουν στα βουλγαρο-τουρκικα σύνορα, κάλεσε  ο Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος τον Βούλγαρο ομόλογό του, κατά την συνάντηση που είχαν  στην Σόφια, παρουσία των Υπουργών Αμυνας των δύο χωρών κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλου και Angel Naydenov. Η ελληνική εφαρμογή – που έγινε από ελληνική τεχνική εταιρία- εκτός από το κατασκευαστικό μέρος που λειτουργεί ανασχετικά/αποτρεπτικά, έχει ενσωματωμένες κάμερες αλλά και σύστημα επιτήρησης.
 
Η προσφορά αυτή έγινε όταν , σύμφωνα με πληροφορίες , η βουλγαρική πλευρά ζήτησε την ελληνική εμπειρία από τα 12,5 χιλιόμετρα »φράχτη» για την ανακοπή λαθρομεταναστών που έστησε η Ελλάδα στον Εβρο επί Υπουργίας Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστου Παπουτσή  το 2012 . Η εγκατάστασή του είχε ως αποτέλεσμα  μαζί με την αυστηροποίηση των μέτρων επιτήρησης, τον μεγάλο περιορισμό εισόδου λαθρομεταναστών από εκεί. <<Το τείχος στο βόρειο τμήμα του Έβρου έχει αποδώσει. Σχεδόν έχει εκμηδενιστεί η είσοδος λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από την πλευρά αυτή>> δήλωσε ο κ Αβραμόπουλος στην Σόφια.

100- 200 περνούν κάθε μέρα στην Βουλγαρία

 Τώρα και η Βουλγαρία, που δέχεται περίπου 200 λαθρομετανάστες την ημέρα, αποφάσισε την κατασκευή »τείχους» 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία προκειμένου να ανακόψει την είσοδο των παράνομων μεταναστών στο έδαφός της από την γειτονική χώρα.<<Η Βουλγαρία δεν ανακάλυψε τώρα αυτό το πρόβλημα. Τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της αύξησης του προσφυγικού κύματος προς τη Βουλγαρία. Κάθε μέρα στη χώρα εισέρχονται 100 έως 200 πρόσφυγες. Τον τελευταίο μήνα έχουν εισέλθει 3.500>> τόνισε ο κ.Angel Naydenov. .
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ήδη την απόφασή του για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι απαιτούνται μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση.Εξάλλου η  Βουλγαρία αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ μια κοινή πολιτική μετανάστευσης καθώς και κονδύλια ύψους, 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη πρόβλημα των προσφύγων. 

Επίσκεψη στον Εβρο

 Κατά τις πληροφορίες ο βουλγαρικός στρατός είδε θετικά την πρόταση της ελληνικής πλευράς και αντιπροσωπεία στρατιωτικών και τεχνικών πρόκειται να επισκεφθεί τον Εβρο για να δει την κατασκευή  Θα δει δε πιθανώς και τους μηχανικούς της εταιρίας που το κατασκεύασαν  Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το έργο έγινε και επιτηρείται από την Αστυνομία, στην Βουλγαρία το αντίστοιχο έργο το έχει επιφορτισθεί το Μηχανικό του στρατού.<<Δεν είμαστε ευτυχείς από το γεγονός ότι πρέπει να κατασκευάσουμε φράχτη στα σύνορά μας που να παρεμποδίσει τη διέλευση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πω ότι δεν είμαστε ενθουσιασμένοι από την ιδέα αυτό να ανατεθεί στον βουλγαρικό στρατό. Αλλά πρόκειται για εγκαταστάσεις που θα παρεμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση και αντιστοίχως θα την κατευθύνουν στα επίσημα συνοριακά σημεία διέλευσης>>, ανέφερε ο Βουλγαρος Υπουργός κατα τιην προχθεσινή συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του. 

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα – Βουλγαρία: Συνεργασία για τους μετανάστες

Φράχτη στα σύνορα με Τουρκία «σηκώνει» και η Βουλγαρία