Τι κρύβει ο φάκελος που έδωσε ο Κωσταράκος στον Καταριανό ομόλογό του;

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Μια φωτογραφία αξίζει, λένε, χίλιες( 1.000 ) λέξεις . Αλλά μερικές φορές μια φωτογραφία με λίγα λόγια από κάτω για εξήγηση , μπορεί να αξίζει …50.000.000 ευρώ! 

Ας εξηγήσουμε τα πράγματα, αφού πρώτα δείτε  την φωτογραφία του θέματος;Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου στο Κατάρ και συγκεκριμένα από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υποπτέραρχο Ghanem bin Shaheen Al-Ghanem.
         
 Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των συναντήσεων- έγινε δεκτός και από  τον Υπουργό Επικρατείας επί Θεμάτων Άμυνας, υποστράτηγο Hamad Bin Ali Al-Attiyah  - <<συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και τις προοπτικές για την ανάπτυξή της>>. 

Το όπλο της »Εξοπλιστικής …διπλωματίας»

Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι τι είναι αυτός ο φάκελος- ντοσιέ  που κρατά στα χέρια του ο Καταριανός Αρχηγός. Εδώ  λοιπόν αναδεικνύεται η αξία της ..επεξήγησης της φωτογραφίας που είπαμε στην αρχή! Ο κ. Κωσταράκος λοιπόν, υλοποιώντας την εφαρμοζόμενη – με σκαμπανεβάσματα – αρχή της » στρατιωτικής διπλωματίας»  και της »εξοπλιστικής διπλωματίας» ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις παραγωγικές δυνατότητες της κρατικής εταιρίας  »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα » (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ -ΕΒΟ) δίνοντάς του και το ντοσιέ με όλα τα υψηλής τεχνολογίας πυρομαχικά κλπ προϊόντα που κατασκευάζει και εξάγει η εταιρία σε πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων πχ οι ΗΠΑ , η Γαλλία κλπ κλπ.  ζητώντας να εξετασθεί και να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών του Κατάρ κάποιες παραγγελίες από την ελληνική εταιρία.
Στο ντοσιέ υπήρχε και επιστολή του Υπουργού Άμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλου που εξηγούσε  την σημασία της ελληνικής πρότασης και την ικανότητα των ΕΑΣ να ανταποκριθούν με συνέπεια σε οποιαδήποτε παραγγελία που καλύπτεται από τις γραμμές παραγωγής της.

Συμβόλαια ενόψει του τεστ της τρόικα

Αυτό που εξηγήθηκε στους Καταριανούς – αλλά και σε αξιωματούχους άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής- είναι ότι μετά την επιτυχία της αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώφης Γεννηματά να αποφευχθεί το λουκέτο στα άλλοτε κραταιά ΕΑΣ που επιδίωκε η »τρόικα», η εταιρία χρειάζεται, μέχρι τον Δεκέμβριο, που θα περάσει πάλι από το »τεστ» των τρο’ι’κανών, να μπορεί να επιδείξει μια σειρά από συμβόλαια και ιδιαίτερα από το εξωτερικό που θα της δίνουν »αέρα» για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ Κωσταράκος, με βάση τα στοιχεία που πήρε από το Υπουργείο Αμυνας , είπε στους Καταριανούς συνομιλητές του – και ιδιαίτερα στον ομόλογό του που έχει την σχετική αρμοδιότητα- ότι τα ΕΑΣ μπορούν άνετα να απορροφήσουν άμεσα παραγγελίες αξίας 50.000.000 ευρώ από την γκάμα προϊόντων που του παρουσίασε. 

Τα ελληνικά επιχειρήματα

Το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Άμυνας, που θέλουν να κερδηθεί το<< στοίχημα>> με την τρόικα για  τα ΕΑΣ, εκτιμούν ότι το Κατάρ, που μόνο κατά την διάρκεια της έκθεσης Αμυντικού Υλικού  DIMDEX στην πρωτεύουσά του Ντόχα παρήγγειλε όπλα αξίας 23 δις δολαρίων ( !), μπορεί άνετα να εντάξει και ένα ποσό για υψηλής τεχνολογίας ελληνικής κατασκευής πυρομαχικά για άρματα, τυφέκια κλπ ή άλλα αμυντικά υλικά, με όρους αγοράς. 

Πολύ περισσότερο, εκτιμά η ελληνική πλευρά, που η αμυντική/στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών έχει πολλά οφέλη για όλους. Και θυμίζουν – όπως έκαναν και στους συνομιλητές τους στην Ντόχα, την φιλοξενία μαχητικών τους στην βάση της Σούδας κατά την επίθεση στον Καντάφι, την αεροπορική εκπαίδευση στην Τανάγρα κλπ, την εκπαίδευση προ διετίας στην Ξάνθη στρατιωτικών και πρόσφατα στην Αυλώνα όπως και την εξελισσόμενη αυτό το διάστημα στην Αλεξανδρούπολη σε τανκς και πυροβόλα… Είναι ενδεικτικό του καλού κλίματος ότι οι Καταριανοί στο περίπτερό των Ενόπλων Δυνάμεών τους  στην έκθεση DIMDEX πρόβαλαν συνεχώς βίντεο με την εκπαίδευσή τους στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την συμμετοχή  στρατιωτικού τμήματός τους στην παρέλαση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στην πρωτεύουσα του Εβρου. 

Επιπλέον  έχει αναπτυχθεί ένα πολύ καλό επίπεδο προσωπικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια - κάτι στο οποίο  δίνουν ιδιαίτερη σημασία οι αξιωματούχοι του Κατάρ αλλά και των άλλων Εμιράτων. 
 
Η απάντηση του Κατάρ στην ελληνική παρουσίαση – πρόταση αναμένεται σε 15 ημέρες!

Άνοιγμα και σε άλλες χώρες

Πάντως το άνοιγμα  του Υπουργείου και του ΓΕΕΘΑ στην …»εξοπλιστική διπλωματία» με προώθηση για εξαγωγή  αμυντικών προϊόντων »MADE IN CREECE», θα διευρυνθεί και επιταχυνθεί διότι μπορεί, όπως λένε αρμόδια στελέχη, να αποδώσει περαιτέρω τόσο επ’ ωφέλειά των ΕΑΣ όσο και της ΕΑΒ, αλλά, γιατί όχι, και  για τις ιδιωτικές που ζητούν επίμονα μια διακριτική στήριξη, όπως κάνουν όλες οι χώρες στις εταιρίες τους.