Στη βάση της Σούδας ο Α/ΓΕΕΘΑ

Στη βάση της Σούδας, για τη Διάσκεψη για τη Θαλάσσσια Ασφάλεια που διοργανώνεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, βρίσκεται από το πρωί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Η ανάδειξη άλλωστε του ΚΕΝΑΠ σε διεθνή «φάρο» για μια σειρά από τις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας αποτελεί προμετωπίδα της στρατηγικής της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου ΕΘνικής Άμυνας. 

Στο σύγχρονο πλαίσιο προκλήσεων ασφαλείας στη θάλασσα η διατύπωση προτάσεων ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας είχε εστιάσει και  το 8ο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που είχε πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του κέντρου το περασμένο καλοκαίρι.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τότε είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας ως μέσου για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων ασφάλειας και για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών στη θάλασσα. Παράλληλα είχε επικεντρωθεί στη γεωπολιτική σημασία της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο και στο ευμετάβλητο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον είχε αναδείξει στην ενεργό συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς αποστολές ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, αλλά και τον κομβικό ρόλο που επιτελεί το ΚΕΝΑΠ, με την υλοποίηση πλήθους εκπαιδευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική οντότητα.