Με την επίσημη τελετή, ξεκίνησε η εκπαίδευση 100 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, ειδικοτήτων Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Εβρο. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», στην Αλεξανδρούπολη. με την συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αθανάσιου Τσέλιου.
Η εν λόγω εκπαίδευση των Καταριανών, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, θα διεξαχθεί κυρίως στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από κατάλληλους εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ».Ήδη προ μερικών ημερών είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο αξιωματικών του Κατάρ και είχε συνεργασία με επιτελείο Ελλήνων αξιωματικών που συντονίζει το πρόγραμμα για όλα τα σκέλη του προγράμματος με επιτόπιες επισκέψεις σε στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις.
Όπως έγραψε ‘ηδη το OnAlrt gια το καταρτισμό επιμέρους τμημάτων του 4μηνου προγράμματος χρησιμοποιήθηκε και η εμπειρία στελεχών των Τεθωρακισμένων από την Αυλώνα όπου είχαν φιλοξενηθεί και εκπαιδευτεί σχετικά πρόσφατα μερικές δεκάδες Ευέλπιδες από το Κατάρ με τους εκπαιδευτές τους. Η εμπειρία αυτή έχει την σημασία της ακόμη και σε »λεπτομέρειες» σε τομείς διοικητικής μερίμνης κλπ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για ορισμένες κατηγορίες και ειδικότητες τα προγράμματα <<μετεκπαίδευσης>> στον Εβρο θα είναι κυλιόμενα, δηλαδή μέσα στο τετράμηνο μπορεί να βγουν 2 ή και 3 <<σειρές>> Καταριανών αξιωματικών.
Όλοι οι Κλάδοι
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα προγράμματα αυτά – όπως και ένα σχεδιαζόμενο για 100 Λίβυους σπουδαστές και στις 3 Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές - αποτελούν αναβάθμιση και ΄΄μετεξέλιξη» παλιότερων με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής , της Αφρικής αλλά και άλλων χωρών ( Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, κλπ) για εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα, μέσα από διακρατικές συμφωνίες , που όμως το κόστος ουσιαστικά δεν καλυπτόταν από την συνεργαζόμενη χώρα ή αν καλυπτόταν ήταν ένα πολύ μικρό μέρος. Τώρα μιλάμε για πλήρες »πακέτο» με θεωρητικά και πρακτικά μέρη εκπαίδευσης, αναλώσεις »υλικών» και κλπ με κανονικές κοστολογήσεις.
Παρόμοιο πρόγραμμα έγινε και με Καταριανούς πιλότους με Μιράζ 2000-9 στην Τανάγρα όπου επί ένα μήνα έκαναν ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και βολές πυραύλων σε 2 Πεδία Βολών!
»Τεστ» για τους Ακολούθους Άμυνας
Όπως ήδη επισημάναμε σε προηγούμενο σημείωμα μας, η νέα αυτή διάσταση της συνεργασίας με φιλικές χώρες που αναπτύσσει το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία εντάσσεται σε ένα προγραμματισμό για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης ή ακόμα και χώρων και υποδομών για δική τους εκπαίδευση που έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικά χρόνια και τώρα, κατάλληλα ενισχυόμενος, ήδη αποδίδει. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Κάθε επιτελείο και κάθε Σχολή έχει λάβει εντολές να επεξεργασθεί προτάσεις <<με ευρύτητα πνεύματος και δημιουργικότητα >> και να αξιοποιήσει εμπειρίες και άλλων χωρών.
Ακόμα και τη εμπειρία της ΕΑΒ – που έχει σχετική πολυετή εμπειρία παροχής τεχνικής εκπαίδευσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής- έχει προταθεί να αξιοποιηθεί. <<Πρέπει όμως να βγουμε από το καβούκι μας>> είχε πει στο OnAlert αυτοκριτικά στέλεχος που έχει εμπλοκή με τέτοια θέματα.
Ήδη πάντως σχετικές εντολές έχουν λάβει εδώ και μήνες οι Ακόλουθοι Άμυνας και οι βοηθοί τους για να κάνουν τις κατάλληλες επαφές με προώθηση σχετικών προτάσεων. Μάλιστα ένα από τα κριτήρια που θα αξιολογείται η απόδοση των Ακολούθων , είναι σύμφωνα με πληροφορίες , και η προώθηση αυτών των προγραμμάτων. Λέγεται ότι στις σκέψεις είναι να κόβονται» όσοι δεν αποδίδουν ικανοποιητικά! Επίσης έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνουν και πρόσθετα »μαθήματα» (σεμινάρια) στους υπάρχοντες Ακολούθους αν και η επικρατούσα άποψη είναι ότι <<»έτσι και αλλιώς» οφείλουν να κινηθούν με ευελιξία και δημιουργικότητα στο πόστο που τους έχει εμπιστευθεί η πατρίδα>>.
Για να δούμε τα αποτελέσματα ενός φιλόδοξου σχεδίου που στήθηκε καλά εδώ και 2-3 χρόνια και ήδη ξεκίνησε ενθαρρυντικά.