Η δυσαρέσκεια ,η απογοήτευση και ο θυμός είναι συναισθήματα αναπόφευκτα αυτές τις ημέρες για τους στρατιωτικούς. Χωρίς να το έχουν ζητήσει έλαβαν όχι μία αλλά πολλές φορές διαβεβαιώσεις ότι “οι αδικίες που υπέστησαν θα αποκατασταθούν”. Διαβεβαιώσεις που εκστομίστηκαν με πάθος ,ένταση και αποφασιστικότητα από πρωθυπουργικά χείλη. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κάποιος ότι παρά την δυσπιστία τους κάπου είχαν πιστέψει ότι κάτι θα γίνει.
Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μια τρύπα στο νερό αποδεικνύεται η ιστορία της “διανομής πλεονάσματος” για τους στρατιωτικούς.Φθάσαμε στο σημείο Υποστράτηγος να δηλώνει δημόσια ότι αποχωρεί από το στράτευμα για λόγους οικονομικούς. Δήλωση που την έκανε «αντρίκεια» και με αξιοπρέπεια επισημαίνοντας ότι αν καλούνταν σήμερα να αποφασίσει πάλι αξιωματικός θα γινόταν. Αλλά η οικονομική συγκυρία τον οδηγεί στην απόφαση να αφήσει πίσω αυτό που αγαπά.
Θα περίμενε κάποιος μια στοιχειώδη, ουδέτερη ,προσεκτική ,κατευναστική αντίδραση από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ.
Όταν μόλις το 1/4 του προσωπικού των ΕΔ θα πάρει κάτιτις από το πλεόνασμα και όταν τα κριτήρια επιλογής για τους διακαιούχους είναι τόσο εξόφθαλμα άδικα δεν είναι λογικό να έχει άποψη η ηγεσία και να την εκφράσει; Ουδέτερα, προσεκτικά και κατευναστικά.
Επειδή είμασταν αν όχι οι μόνοι πάντως από τους ελάχιστους που στήριξαν πολύ καθαρά την χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης από τον Α/ΓΕΕΘΑ θα περιμέναμε ότι μέσα από το “εργαλείο” του twitter θα ακούγαμε την άποψή της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ , για όσα συμβαίνουν. Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο δεν ρώτησε τους πλέον αρμόδιους για το πως θα έπρεπε να μοιραστεί το όποιο πλεόνασμα.
Το twitter του Α/ΓΕΕΘΑ όμως είναι “νεκρό” . Κάποιος το «σκότωσε» . Εδώ και κάμποσο καιρό χρησιμοποιείται σπάνια και με πολύ τυπικό τρόπο. Η χρήση του ως “όπλου” για να στείλει τα μηνύματα που θέλει στο προσωπικό έχει ατονήσει περιοριζόμενο μόνο στην έκφραση συγχαρητηρίων για την επιτυχή έκβαση ασκήσεων κλπ. Χρήσιμα και σωστά είναι αυτά αλλά εδώ “ο κόσμος χάνεται” και το προσωπικό περιμένει άλλα από την ηγεσία του. Την άποψή του για τα δύσκολα.
Θα ήταν απολύτως κατανοητή ίσως η επιλογή της απόλυτης σιωπής από τον Α/ΓΕΕΘΑ. Μόνο που την ίδια περίπου στιγμή που το εν ενεργεία προσωπικό δοκιμάζεται σκληρά , εμφανίζεται υπερδραστήριος για θέματα που απασχολούν -αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές- μια μειοψηφία αποστράτων . Τα παράσημα στα κοστούμια και η αντικατάσταση του χαρακτηρισμού “απόστρατος” με το “βετεράνος” είναι βέβαιο ότι δεν απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία των αποστράτων οι οποίοι δεν βγάζουν πλέον ούτε τον μισό μήνα με την σύνταξή τους. Και βέβαια καποιος πρέπει να υπενθυμίσει στο ΓΕΕΘΑ ότι οι προτεραιότητές του πρέπει να επικεντρώνονται στο εν ενεργεία προσωπικό, χωρίς να ξεχνά τους απόστρατους.
Δεν είναι αργά για την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ να αναλάβει πρωτοβουλία και να εξηγήσει στον πρωθυπουργό γιατί η “επική επικοινωνιακή αντεπίθεση” στον χώρο των ΕΔ εξελίσσεται σε Βατερλό. Η σχέση του είναι στενή όπως φάνηκε και από την συνομιλία που είχαν προ μηνών στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία ουδεποτε διαψέυστηκε. Τότε που ο πρωθυπουργός του είχε ζητήσει να εξηγήσει στους στρατιωτικούς ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές για να μην προχωρήσει σε απολύσεις!
Στο βίντεο ο αρχηγός των Αμερικανικών ΕΔ Μ.Ντέμπσεϊ, ο οποίος λέγεται ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι η δήλωση που έκανε την ημέρα που η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωση τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό της άμυνας. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν οι Αρχηγοί τέτοιες δύσκολες για το προσωπικό τους καταστάσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Το Βατερλό του πλεονάσματος! Απίστευτα μηνύματα για τις αδικίες στους στρατιωτικούς
Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων: Ποιο είναι το κοινό μεγάλο πρόβλημά τους;
Πλεόνασμα θυμού στις ΕΔ: «Το υπουργείο Οικονομικών έκανε του κεφαλιού του»!