Ο Παρμενίων και «ο Μιχάλης που έχει ξεφύγει» – Ένας αντισυνταγματάρχης γράφει

Γράφει ο 
Νικόλαος Σκιαδάς
Ανχης ε.α

Την Πέμπτη 03 Οκτ 2013 είχα την τιμή να παρακολουθήσω ως απόστρατος αξκός και με την ιδιότητα του απλού παρατηρητή ευρισκόμενου στο παρατηρητήριο Ψηλού Σταλού, την τελική φάση της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2013».

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την άψογη εμφάνιση και κίνηση στρατιωτικών τμημάτων, την χειρουργική ακρίβεια εκτέλεσης βολών από πλήθος ελαφρών και βαρέων όπλων του στρατού, αλλά και τον ορθό συντονισμό Π.Α, Αεροπορίας Στρατού και υπολοίπων επιγείων τμημάτων προκειμένου να επιτευχθεί ο ΑΝ.ΣΚ που είχε τεθεί.

Όλα όσα ανέφερα σχεδόν τα περίμενα και δεν με αιφνιδίασαν τόσο, όσο αιφνιδιάστηκα από μια απαστράπτουσα εικόνα και είχε σχέση με το ηθικό του προσωπικού. Όλους όσους είδα, μίλησα, ή άκουσα να μιλάνε, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί εξέπεμπαν ζωντάνια, δύναμη και ενέργεια πολύ μεγαλύτερη από την λεβεντιά που συνήθως συναντούσα.

Ενώ δηλαδή πολλές φορές τον προηγούμενο καιρό, πάρα πολλοί στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μας μου εξέφραζαν την πικρία για τις οικονομικές – κυρίως – εξελίξεις στις μισθοδοσίες τους και την αδικία που αισθανόντουσαν για την αντιμετώπιση που είχαν στο σύνολό τους από πλευράς ΥΠ.ΟΙΚ., όλα τα πρόσωπα που συνάντησα ήταν ΛΑΜΠΕΡΑ γιατί χαίρονταν που εκτελούσαν αυτό που έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν και το έκαναν με τρόπο ΑΡΙΣΤΟ.

Πολύ θα ήθελα να ήταν παρόντες πολλοί από τους δημόσιους υπαλλήλους που συναντώ καθημερινά στις διάφορες συναλλαγές μου με τις δημόσιες υπηρεσίες, που είναι γκρινιάρηδες, μεμψίμοιροι και έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» να δούνε άντρες και γυναίκες, να συνεργάζονται άψογα, να ενεργούν σε χρόνους απίστευτους, κάτω από αντίξοες συνθήκες, γεμάτοι δύναμη να δίνουν ζωντάνια και ενέργεια σε κάθε λογής άψυχο μεταλλικό στρατιωτικό εξάρτημα από όπλο, όχημα μέχρι και ελικόπτερο και όχι για 8 ώρες ημέρας αλλά για πολύ περισσότερες μέρα και νύκτα. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο και όπως ως τίτλο έγραψα «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

Έψαξα και έμαθα λοιπόν ότι με προσωπική φροντίδα όλων των διοικήσεων – πλην ελαχίστων περιπτώσεων, σταγόνων μέσα σε ωκεανό – είχαν αγκαλιαστεί «πατρικά» όσοι είχαν σοβαρά προβλήματα κάθε μορφής και δόθηκαν λύσεις σε όποιο βαθμό ήταν εφικτό. Ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που …. ο ίδιος ο Αρχηγός ….. ο Σωματάρχης……. επενέβησαν και επέλυσαν άμεσα θέματα, γιατί η θέληση τους ήταν πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη της άρνησης του συστήματος του ΥΠ.ΟΙΚ. Πραγματικά από τα βάθη της καρδιάς μου εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εκείνους τους διοικητές, μικρούς και μεγάλους που αγκαλιάζουν τους υφισταμένους τους και πετυχαίνουν αυτό το αποτέλεσμα. Εύχομαι όλα όσα είπε ο κύριος Υπουργός στην μικρή αλλά ουσιώδη ομιλία του να μην μείνουν μόνο λόγια, γιατί με πράξεις το στρατιωτικό προσωπικό τιμά τον όρκο που έχει δώσει και θέλει να έχει προϊσταμένους – πολιτικούς και στρατιωτικούς – που με πράξεις θα αποδεικνύουν την αγάπη και το σεβασμό στην ουσιώδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

ΥΓ

Κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα κατανοήσω ή να τα δικαιολογήσω ως στρατιωτικός, παρόλο που αποφοίτησα από τη Σχολή Ευελπίδων μόλις το έτος 1991. Κατά την άφιξη λοιπόν του κ. Α/ΓΕΕΘΑ στο χώρο του παρατηρητηρίου, το οποίο είναι γεμάτο από στολές παραλλαγής και υπάρχει σε μια πλευρά μια μικρή ημιομάδα ατόμων με πολιτικά ρούχα, κουκίδα στο σύνολο των στρατιωτικών και των 40 ευέλπιδων που βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν την άσκηση από κοντά (Μπράβο σε όποιον είχε την ιδέα να είναι εκεί, γιατί είναι καλό να παίρνει ένας επαγγελματίας σωστές εικόνες στα πρώτα βήματά του) ο κύριος Α/ΓΕΕΘΑ λοιπόν, με πλατύ χαμόγελο λέει ένα δυνατό «Γειά σας παιδιά!!!». Πώς να μη χαμογελάσω όταν συνειρμικά μου έρχεται στο μυαλό ότι ο ίδιος άνθρωπος ως διοικητής Μοίρας Πυροβολικού ή Ταξιαρχίας και απευθυνόμενος στο προσωπικό – έφεδροι και μόνιμοι – θα μπορούσε να έλεγε αντίστοιχα στην πρωινή αναφορά: Καλημέρα παιδιά!!! Σήμερα λοιπόν θέλω όλοι να πάρετε τα πραγματάκια σας ( στρ. ορολογία : όπλα εξαρτήσεις μάχης) και να πάτε για τα μαθηματάκια σας (στρ. ορολογία: αντικείμενα εκπαίδευσης) αλλά κινούμενοι σε γραμμούλες (στρ. ορολογία: οργανικά τμήματα). Λυπάμαι πολύ, αλλά στην εμφάνιση αυτή ταιριάζει το σχόλιο γνωστής διαφήμισης κινητής τηλεφωνίας «Μιχάλη μου, εσύ έχεις ξεφύγει…..»!!!

Διαβάστε ακόμη:

 
Η οικονομία μπορεί να γονάτισε όχι η Άμυνα, λέει ο ΥΕΘΑ υποσχόμενος ανακούφιση στρατιωτικών

Πολιτικά κομματικά παιχνίδια με τον Παρμενίωνα