Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-16 16:41:50
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 179ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ναύαρχος Αποστολάκης χωρίς περιστροφές ζήτησε συγκεκριμένα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυλάκιση των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς που διανύουν την 77η ημέρα κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έθεσε εμφατικά και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ζητώντας από τον Στρατηγό Ακάρ, να λάβει μέτρα προκειμένου να σταματήσει η Τουρκική παραβατικότητα.
Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Αποστολάκης και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ έθεσε θεσμικά μεν, εμφατικά δε την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Στην παρέμβασή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε και τα εξής:
Το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ενεργή και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ ως παρόχου ασφαλείας, γεγονός που προϋποθέτει την ενίσχυση της ικανότητας της να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού στις διαδικασίες λήψης απόφασης σε κάθε οργανισμό, της βέλτιστης χρήσης των διατιθέμενων μέσων στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας, της αποτελεσματικότητας και της αμοιβαιότητας. Κρίσιμο στοιχείο στην συνεργασία των δύο Οργανισμών αποτελεί το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.
Επίσης, επεσήμανε ότι η συνέχιση της επιχείρησης ‘’SOPHIA’’ είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), πέραν της διάθεσης μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
Τέλος, δήλωσε ότι η συνέχιση των υποστηρικτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ συμβάλλει έμμεσα στην επίτευξη των στόχων ασφάλειας της Ένωσης.
Η συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί με σκοπό της ανάπτυξη συνεκτικών και αποτελεσματικών δράσεων με βέλτιστη χρήση των διατιθέμενων μέσων.
Η συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών-μελών στην υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) είναι επιβεβλημένη για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών, ειδικότερα όσον αφορά σε συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.