Σε ομάδα χάκερ κράτους της Αφρικής βρίσκεται η μία άκρη άσκησης Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε το ΓΕΕΘΑ, η ΕΥΠ και η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.Η άλλη …άκρη είναι στην Ουγγαρία και την Εσθονία αλλα η Μόσχα θεωρεί ότι αυτή είναι που »φωτογραφίζεται» στο σενάριο!
Πρόκειται για την άσκηση του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CYBER COALITION 12», η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2008.
Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στις τεχνικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό-επιχειρησιακό-τακτικό) καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών-Μελών του ΝΑΤΟ σε θέματα Κυβερνοάμυνας.
Σε εθνικό επίπεδο, στην άσκηση συμμετείχε η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ και επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων καθώς και λοιποί δημόσιοι (ΕΥΠ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματοςτης ΕΛΑΣ) και ακαδημαϊκοί φορείς από τις έδρες τους, μέσω συστήματος μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βρήκαμε σε διεθνή ΜΜΕ η άσκηση Cyber Coalition-2012, έτρεξε με σενάριο στη βάση του οποίου βρίσκεται επίθεση των χάκερ από κάποιο άγνωστο αφρικανικό κράτος εναντίον της Ουγγαρίας και της Εσθονίας.
Το σενάριο και η Ρωσία
Σύμφωνα με το σενάριο των ασκήσεων Αφρικανοί κυβερνοεπιδρομείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ιών έχουν καταφέρει να χαλάσουν τις συσκευές ενός μαχητικού μεταγωγικού αεροσκάφους του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πέσει στο έδαφος της Ουγγαρίας με πολλά θύματα. Ταυτόχρονα οι Αφρικανοί χάκερ θα επιτεθούν εναντίον των ζωτικής σημασίας υποδομών της Εσθονίας: υποσταθμών ενέργειας, αεροδρομίων κλπ., με αποτέλεσμα να παραλύσει η ζωή στη χώρα.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο σκοπός της άσκησης του ΝΑΤΟ είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών των επιθέσεων, ο εντοπισμός του κυβερνοεπιδρομέα και το απαντητικό χτύπημα, τόσο στρατιωτικό, όσο και στον κυβερνοχώρο.
Οι αντιφάσεις
Το σενάριο τοποθετεί τον αντίπαλο του ΝΑΤΟ στην Αφρική, ενώ, όπως σημειώνει η »Φωνή της Ρωσίας» (ΦτΡ) από την σκοπιά της Μόσχας, οι βασικοί αντίπαλοι της Συμμαχίας στον κυβερνοχώρο θεωρούνται η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Πολύ λίγοι αμφιβάλουν, σημειώνει η Φτ Ρ, ότι ο εικονικός επιδρομέας στις ασκήσεις είναι μία απ’ αυτές τις τρεις χώρες. Μάλιστα,προσθέτει για να δείξει ότι »φωτογραφίζεται» η Ρωσία ως ο »εχθρός», είναι αμφίβολο αν η ηγεσία του ΝΑΤΟ αποδίδει στο Ιράν και την Κίνα έντονο ενδιαφέρον για την Ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα αναδεικνύει – πάντα από την ρωσική οπτική – την αντίφαση από την μια να υπάρχει συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας πχ σε αντιτρομοκρατικές ασκήσεις και από την άλλη να είναι η Ρωσία ουσιαστικά ο ΄΄εχθρός΄΄ σε άλλες.Αυτά, αναφέρει η ΦτΡ,δείχνουν το βάθος των αντιθέσεων ανάμεσα στην πραγματική ανάγκη της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την ιδεολογική ανάγκη του να βλέπει το ΝΑΤΟ τη Ρωσία, ως κύριο εχθρό ιδιαίτερα για τα νέα μέλη της Συμμαχίας.