Ο Κωσταράκος εναντίον της παλιάς του μονάδας – Την «βομβάρδισε»

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

<<Μάχη >> με την παλιά του μονάδα αντιαεροπορικής προστασίας με σύστημα πυραύλων  Χώκ ( 181 Μοίρα Κατεθυνομένων Βλημάτων HAWK ) έξω από την Θεσσαλονίκη είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος ως »συγκυβερνήτης» βομβαρδιστικού Α-7 Κορσαίρ της βάσεως Αράξου πού επισκέφθηκε σήμερα συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο  Ευάγγελο Τουρνά. 

Εναλλαγή προσβολών με εγκλωβισμούς
Το δικό του Α-7,  ζευγάρι με το ομοίου τύπου  της 336 Μοίρας, του Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Ε.Τουρνά, ανέλαβαν ως αποστολή την εικονική »προσβολή» με βόμβες και ρουκέτες – και  βάσει σχεδίου που καταρτίστηκε στην βάση Αράξου-  την μονάδα αντιαεροπορικών πυραύλων Χωκ που καλύπτει την Θεσσαλονίκη από αέρος. Την μονάδα που πριν από 15 χρόνια ο τότε αντισυνταγματάρχης Μ. Κωσταράκος διοικούσε και είχε ως μια από τις αποστολές της να προστατεύεται από επιθέσεις.
Η <<μάχη>> ήταν σκληρή και είχε διάφορες εναλλαγές κατά την φάση της προσέγγισης και της εικονικής άφεσης όπλων  που γίνονταν όμως σε εναλλαγή με »εγκλωβισμούς» από τα ραντάρ των κατευθυνόμενων βλημάτων και από και διαφυγές από αυτά! << Πριν 15 χρόνια βρισκόμουν από κατ και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους ήταν τα Α-7 από πάνω μας. Τώρα βρέθηκα από πάνω με τον αντίθετο ρόλο>> φέρεται να σχολίασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Αρχηγό ΓΕΑ. 


<<Αστέρι>> γυναίκα τεχνικός 

Συνεχάρη πάντως όλο το προσωπικό – των βάσεων Αράξου και 180 ΜΚΒ Χώκ και των ραντάρ. Εντύπωση, μεταξύ άλλων έκανε στους επισήμους  το έργο μιας γυναίκας υπαξιωματικού τεχνικής ειδικότητας (υπολόγου)  για της ταχύτητα και την ακρίβεια των ελέγχων που έκανε σε θυρίδες των Α-7 πριν και μετα την πτήση. 

Σκοπός της επίσκεψης στην 116 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), στον Άραξο. ήταν η επικοινωνία με το προσωπικό, η ενημέρωση επί επιχειρησιακών θεμάτων και η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
 Διατηρούνται τα Α-7

‘Οπως αποκάλυψε  το OnAlert  η επίσκεψη αποτελούσε και την <<επικύρωση>> της παράτασης επιχειρησιακής ζωής για 2 ή και περισσότερα χρόνια των Α-7, που πέρυσι είχε αποφασισθεί η σταδιακή απόσυρσή τους.