Η κριτική στον Α/ΓΕΕΘΑ και τα «προσωπικά» μας!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κάποιοι αναγνώστες του Onalert σχολιάζοντας το άρθρο μου για τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο ,αναρωτήθηκαν αν “έχω προσωπικά” με τον Αρχηγό. Όχι είναι η απάντηση ,όπως δεν είχα και με κανένα Αρχηγό τα τελευταία 22 χρόνια,αφού φρόντιζα πάντα οι σχέσεις μου,να είναι όσο τυπικές έπρεπε. Δεν πιστεύω στις “προσωπικές επαφές” με υπουργούς και αρχηγούς,γι΄ αυτό και εκτιμούσα πάντα όσους είχαν άξιους και ικανούς επιτελείς με τους οποίους εμείς οι δημοσιογράφοι μπορούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Το στυλ “σηκώνω το τηλέφωνο και παίρνω τον υπουργό” ποτέ δεν με βρήκε σύμφωνο. Το κακό είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι υπουργοί είναι αυτοί που θέλουν οι δημοσιογράφοι να τους παίρνουν τηλέφωνο,αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας.

Όταν ανέλαβε ο κ.Κωσταράκος είχαμε γράψει πολλά υπέρ του. Είμασταν υποστηρικτές του στο αυτονόητο, δηλαδή στην χρήση των νέων μέσων επιοινωνίας ,όπως το twitter. Ίσως να είμασταν και οι μοναδικοί που τον είχαμε τότε υποστηρίξει. Είχαμε σχολιάσει θετικά τις ξαφνικές ασκήσεις που διέτασσε, πιστεύοντας ότι λειτουργούν ευεργετικά όχι μόνο στην ετοιμότητα των στελεχών ,αλλά και στο ηθικό τους που είχε υποστεί πλήγμα από τις περικοπές.

Τότε κάποιοι άλλοι αναγνώστες μας έγραφαν ότι είμαστε περίπου “εξαπτέρυγα” του Α/ΓΕΕΘΑ. Αλλά η κριτική -όταν δεν περιέχει έστω και ψήγμα συκοφαντίας και ύβρεων- είναι πάντα αποδεκτή στο Onalert.

Το ότι στηρίξαμε σε κάποιες αποφάσεις του τον κ.Κωσταράκο δεν σημαίνει ότι μας αφαιρεί το δικαίωμα να του ασκήσουμε κριτική σ΄ ότι κατά τη γνώμη μας κάνει λάθος. Και η γνώμη μας βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε σίγουρα δίκιο. Αλλά είναι η γνώμη μας.

Είμασταν και είμαστε λοιπόν αντίθετοι στην ευκολία με την οποία ο Α/ΓΕΕΘΑ “έβγαλε στρατό” στο δρόμο. Είμαστε αντίθετοι στην χρησιμοποίηση επίλεκτων δυνάμεων σε ρόλο …σεκιούριτι. Είμαστε αντίθετοι στην διαρκή σιωπή του σ΄ ότι έχει να κάνει με τις περικοπές του προσωπικού. Πρέπει να πάρει θέση κάποια στιγμή. Και σε μια σερά άλλων θεμάτων τα οποία θεωρούμε ότι δεν χειρίζεται με την αποφασιστικότητα που του επιτρέπει και του επιβάλλει η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Συνεπώς μην ψάχνετε για “προσωπικά” και “κόντρες”. Είναι ελκυστικά όλα αυτά και η αλήθεια είναι ότι εμείς οι δημοσιογράφοι εθίσαμε τους αναγνώστες σε “σενάρια βυζαντινών παρασκηνίων”. Πιστεύαμε ότι “πουλάνε”. Ευτυχώς με το διαδίκτυο όπου γνωρίζουμε με αριθμούς  τι πραγματικά ενδιαφέρει τον κόσμο ,πολλοί μύθοι μας καταρρίφθηκαν. Και η κριτική σε όλα τα πρόσωπα που κατέχουν οποιοδήποτε αξίωμα είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρει τους περισσότερους. Ακόμη κι όσους από εσάς σας χαρακτηρίζει μια δικαιολογημένη καχυποψία.