Αυστηρά μηνύματα προς Σκόπια και Αλβανία έστειλε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος την Κυριακή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στα στελέχη της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στην Λαρίσα.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, επισκέφθηκε την έδρα της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, στη Λάρισα, όπου και ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στις ανωτέρω Μείζονες Διοικήσεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος κατά περίπτωση, από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την ονομασία της πΓΔΜ. Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει η κυβέρνηση της χώρας να αλλάξει το Σύνταγμα της.
«Το ζήτημα της γειτονικής μας Χώρας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας: Το έχουμε καταστήσει σαφές, επιδιώκουμε και την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό της στο ΝΑΤΟ. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Χώρα αυτή να πληροί τις προϋποθέσεις, για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασική προϋπόθεση -όπως γίνεται αποδεκτό πλέον από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση- είναι η επίλυση του ονόματος.
Για ποιο λόγο δεν μπορεί, σήμερα, να μπει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι το όνομά της -ανεξαρτήτως του πόσοι το έχουν αναγνωρίσει και πώς- από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου αποπνέει αλυτρωτισμό. Δηλαδή, αποπνέει τάσεις που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Τούτο σημαίνει, ότι πρώτα θα λυθεί το όνομα και δεύτερον θα υπάρξει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να λυθεί, όμως, το όνομα είναι σαφές, ότι η γειτονική μας χώρα, πρέπει να επιφέρει όλες εκείνες τις μεταβολές στην έννομη τάξη της.
Αρχής γενομένης, από του Συντάγματος, ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού. Και τα ίχνη αλυτρωτισμού που φέρει το ίδιο της το όνομα, και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει εμμέσως ως προς την αμφισβήτηση συνόρων, όπως προς τις ψευδείς εντυπώσεις περί Εθνοτήτων και ψευδείς εντυπώσεις περί γλώσσας. Ή λοιπόν θα υπάρξουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επέκεινα εγγυήσεις, οι οποίες αφορούν το όνομα, ή εφόσον δεν υπάρξουν αυτές οι κινήσεις δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά τους για την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε εμείς που παρεμποδίζουμε αυτή την πορεία.
Η ίδια η χώρα, με την στάση την οποία τηρεί, την παρεμποδίζει. Εμείς δείχνουμε όλη μας την καλή μας θέληση. Αλλά, όπως είπα και πριν, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και τον Τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι μία δύναμη που στηρίζεται στην ενότητα, στην συναντίληψη των Μελών που το απαρτίζουν ώστε να εκτελέσει την αποστολή του. Αλίμονο αν στο ΝΑΤΟ εισέρχονται Μέλη ή είναι υποψήφια μέλη, τα οποία θα έβαζαν μέσα στο ΝΑΤΟ προβλήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν είναι forum επίλυσης διαφορών το ΝΑΤΟ. Πρώτα έχουν λυθεί οι διαφορές και ύστερα στο ΝΑΤΟ αγωνιζόμαστε για την κοινή του αποστολή του».
«Αδιανόητο να θέτουν θέμα τσαμουριάς»
Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξαπέλυσε επίθεση και στην αλβανική κυβέρνηση τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο το να θέτουν ζήτημα τσαμουριάς.
«Τα ίδια ισχύουν και για την γείτονα Αλβανία, τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο προϋποθέτει όμως εφαρμογή και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και κυρίως σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είτε αυτό λέγεται δικαίωμα στην ιδιοκτησία είτε αυτό λέγεται δικαίωμα των μειονοτήτων.
Όπως επίσης προϋποθέτει και σεβασμό της ίδιας της Ιστορίας και αποφυγή παραχάραξης της. Διαμηνύουμε και το έχουμε πει σε όλους του τόνους όσο υπάρχουν όχι μόνο ανιστόρητες αλλά προκλητικές τάσεις της Αλβανίας σχετικά με το ανύπαρκτο ζήτημα της Τσαμουριάς, από εκεί και πέρα δεν είναι νοητό να συζητάμε. Γιατί και μόνο η ανακίνηση αυτού του θέματος, φανερώνει έλλειψη οποιασδήποτε καλής θέλησης από την πλευρά της Αλβανίας για είσοδο και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας, αυτή την στιγμή, να θέτει θέμα Τσαμουριάς.
Πέραν του ότι το ζήτημα αυτό είναι ανύπαρκτο, καλύτερα να μην θυμίζει η Αλβανία, τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων Τσάμηδων κατά την διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας και στην Ελλάδα. Αν θέλει να έχει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Λυπάμαι που είμαι τόσο οξύς, αλλά τέτοιες μέρες, που γιορτάζουμε και το θέμα του Ολοκαυτώματος, να τολμάει να μιλάει για Τσάμηδες. Καλύτερα να μην θυμόμαστε την Ιστορία εκείνων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ως Τσάμηδες στον Ελληνικό Χώρο. Λυπάμαι για την φόρτιση, αλλά ο σεβασμός της Ιστορίας είναι η βάση -η διεθνής βάση- της Φιλίας και της καλής Γειτονίας».