ΓΕΕΘΑ: Επέστρεψε το προσωπικό της ΔΕΠ που συμμετείχε στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στην Μοζαμβίκη [pics]

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που συμμετείχε στην αποστολή της ΕΕ στην Μοζαμβίκη επέστρεψε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο επαναπατρισμός των Ελλήνων SOF έγινε στις 13 Αυγούστου 2024, με ένα C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Συνοδεύοντας την ανάρτηση με φωτογραφίες, το ΓΕΕΘΑ δηλώνει «περήφανο για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΕ στην Μοζαμβίκη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει μια στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή στη Μοζαμβίκη, την EUTM Mozambique. Η αποστολή παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την αποκατάσταση της ασφάλειας στην επαρχία Κάβο Ντελγκάδο.

Η αποστολή έχει μη εκτελεστική εντολή και θα λήξει δύο χρόνια αφότου η αποστολή φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα. Η EUTM Mozambique θα είναι ένα από τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Cabo Delgado, σε συνδυασμό με την υποστήριξη για την οικοδόμηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την υποστήριξη του διαλόγου, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αναπτυξιακή συνεργασία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός της ευρωπαϊκής αποστολής στο Χ (πρώην Twitter), οι Έλληνες βραβεύθηκαν από τον διοικητή της αποστολής για την εξαιρετική εκπαίδευση που παρείχαν, παρουσία του Επίτιμου Πρόξενου της Ελλάδας στην χώρα της νότιας Αφρικής.

Φωτογραφία Χ – ΓΕΕΘΑ