«Επιθεώρηση» στο στρατηγείο της Λάρισας

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ενώ στις Βρυξέλλες δόθηκε το «go» για την Ευρωπαϊκή Στρατιωτική  Επιχείρηση EUFOR RCA, στην  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην Λάρισα ήρθαν για να »επιθεωρήσουν » το Στρατηγείο από το οποίο θα συντονίζεται η αποστολή , τα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, το Ανώτατο δηλαδή στρατιωτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Στρατιωτική Επιτροπή υποδέχτηκε στο  Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ- EL EU OHQ) που εδρεύει στην 1η Στρατιά, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς και ο Επιτελάρχης του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Στρατηγείου ταξίαρχος  Χρήστος Δρίβας. Ο Επιχειρησιακός Διοικητής του OHQ Λάρισας Γάλλος υποστράτηγος Philippe Pontiès  (Φιλίπ Ποντιέ) είναι στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ενέκρινε την αποστολή και αύριο 3 Απριλίου πάει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με 24 επιτελείς του Τακτικού Στρατηγείου .

Σύνοδος στην Θεσσαλονίκη  

Η  Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ βρίσκεται στην Ελλάδα για την άτυπη σύνοδό της που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την Ελληνική Προεδρία με την συμμετοχή και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωσταράκου, ενώ τα μέλη της θα επισκεφθούν και την Βεργίνα.

Στο μεταξύ χθες , όπως ήδη αναφέραμε, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – η αναγγελία έγινε από την κ. Σούζαν Κίφερ, εκπρόσωπο της Ε.Ε, στον λογαριασμό της στο Twitter.
 
«Η δύναμη θα περιλαμβάνει ως 1.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του (γάλλου) στρατηγού Φιλίπ Ποντιέ», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής, η οποία θα έχει αποστολή την φρούρηση του αεροδρομίου και συνοικιών του Μπανγκουί, αναμένεται να γίνει σε διάστημα μερικών εβδομάδων, ανέφερε διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ  το πρόβλημα της μη συγκέντρωσης, στο προηγούμενο διάστημα, από τα συμμετέχοντα κράτη, του αριθμού των απαιτούμενων από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δυνάμεων, λύθηκε με την Γαλλία να καλύπτει τον αριθμό που έλειπε. 

Τις Στρατηγικές Εναέριες Μεταφορές παρέχουν οι Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Το Λουξεμβούργο και η Σουηδία με δικά τους μέσα.

Το χρονοδιάγραμμα μετάβασης των στρατευμάτων

Το θέμα των επικοινωνιών – που είχε μπλοκάρει λόγω της μη διάθεσης κωδικών για το προσφερόμενο από την Ελλάδα ΄»κλωβό»- λύθηκε με την Γαλλική εταιρία THALES να τις αναλαμβάνει. Το κόστος θα πληρωθεί από τον ευρωπαϊκό λογαριασμό »ΑΘΗΝΑ» και, όπως αναφέρεται, «καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση ή εμπλοκή δεν έχει το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας». 

 Έως 15 Απριλίου – και αφού θα έχει πάει από αύριο Τρίτη ο Διοικητής υποστράτηγος Ποντιέ- τμήμα 200 ατόμων θα ακολουθήσει και έως 15 Μαΐου τμήμα 500 ατόμων. «Από τις ανωτέρω δυνάμεις δεν θα μεταβεί, όπως έχει αποφασιστεί, κανένας Έλληνας» αναφέρει πηγή του ΓΕΕΘΑ που προσθέτει ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για την χώρα μας. 
 
«Η έναρξη αυτής της επιχείρησης αποδεικνύει την επιθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει πλήρως στις διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Μπανγκουί και σε ολόκληρη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Κάθριν Άστον, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
 
Συγκρούσεις και θύματα Χριστιανοί 

Πάντως το κλίμα στην   Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό :Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στρατιώτες από το Τσαντ, που είχαν μεταβεί στο Μπανγκουί για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό συμπατριωτών τους λόγω της βίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένων πολιτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 100, κυρίως χριστιανούς.
 
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Μπανγκουί σε επίθεση εναντίον κηδείας  χριστιανού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λάρισα…γιοκ για τις επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία;