Στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο της πόλης Πίροτ, στη Ν/Α Σερβία, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή μνήμης στα θύματα του 1ου Παγκοσμίου πολέμου. Στην τελετή συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο ομόλογός του της Σερβίας στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς, η πρέσβης της Κύπρου, στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο επίσκοπος Νις, Ιωάννης.
Στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Πίροτ κείτονται 358 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες της 3ης Μεραρχίας Πατρών που συμμετείχε στις επιχειρήσεις της ΑΝΤΑΝΤΕ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο όπου κείτονται 7610 Σέρβοι στρατιώτες.
Ο στρατηγός Κωσταράκος δήλωσε βαθιά συγκινημένος που βρίσκεται στον τόπο όπου κείτονται μαζί οι Έλληνες και οι Σέρβοι ήρωες του πολέμου τονίζοντας ότι αυτός ο τόπος αποτελεί σύμβολο της ισχυρής φιλίας των δύο λαών. “Μετά από αιματηρούς αγώνες και θυσίες των προγόνων μας εμείς απολαμβάνουμε τα αγαθά της ειρήνης και αγωνιζόμαστε για την ευημερία και την ασφάλεια των Βαλκανίων στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης” επισήμανε στην ομιλία του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Το τμήμα του στρατιωτικού νεκροταφείου στο Πίροτ όπου κείτονται οι Έλληνες στρατιώτες ανακηρύχθηκε το 1924 παμψηφεί από το δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Πίροτ “ελληνικό έδαφος”. Η απόφαση αυτή αρχικά εξαιτίας της αδιαφορίας του ελληνικού κράτους και αργότερα εξαιτίας της αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος στη Γιουγκοσλαβία ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το 2004 ο Δήμος του Πίροτ ανανέωσε την απόφαση του 1924 και το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος.
Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στο Βελιγράδι είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του της Σερβίας, στρατηγό Λιούμπισα Ντίκοβιτς, ενώ συναντήθηκε επίσης και με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Ρόντιτς. Στη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων είναι εξαιρετικές και αντανακλούν το γενικότερο επίπεδο σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας.
Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης στελεχών και της κατάρτισης ειδικών μονάδων του στρατού.
Τα θέματα αυτά απασχόλησαν και τη συνάντηση του στρατηγού Κωσταράκου με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Ρόντιτς. Εκφράστηκε η ισχυρή δέσμευση για την προώθηση της συνεργασίας στην εκπαίδευση στρατιωτών για συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές, στην στρατιωτική ιατρική και στη συνεργασία για την αντιμετώπιση “διαδικτυακών απειλών”. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνεργασία των ειδικών δυνάμεων και τη συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ο κ. Ρόντιτς ευχαρίστησε τον στρατηγό Κωσταράκο για τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στη δύναμη της KFOR στο Κόσοβο και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα μειωθεί η δύναμη αυτής της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και για την ένταξή της σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.