Μέτρα για να αφοπλίσει τον κρυφό, εσωτερικό εχθρό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παίρνει το ΓΕΕΘΑ. Ο λόγος για τις αυτοκτονίες των στελεχών, που οι δείκτες δείχνουν να διαλαμβάνουν ανοδικά χαρακτηριστικά.
Σε πρώτο χρόνο, έγινε ένα σαρωτικό σκανάρισμα όλων των περιπτώσεων αυτοχειριών. Με καταγραφή και αξιολόγηση των συνθηκών και των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στα συγκεκριμένα περιστατικά. Στο μικροσκόπιο της συντονισμένης έρευνας του Υγειονομικού Τομέα και των Διοικήσεων, βρέθηκαν ακόμη και οι λεγόμενες ιατρικές συνιστώσες. Δηλαδή οι πιθανές εσωτερικές παθογένειες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.
Η έκτακτη σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert προ καιρού πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Διεθυντές των Ψυχιατρικών Κλινικών των Ενόπλων Δυνάμεων του Λεκανοπεδίου, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΚΨΥΕΔ).
Στη σύσκεψη έγινε μια αναλυτική επισκόπηση και επεξεργασία όλων των δεδομένων σε ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης για το οποίο έχει ενημερωθεί η ιεραρχία. Πέραν της αύξησης του βαθμού ετοιμότητας αλλά και του συντονισμού, αναβαθμίστηκε και το επίπεδο των ήδη υπαρχόντων μηχανισμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του προσωπικού και της πρόληψης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Τακτικές “έφοδοι” και εκστρατεία ενημέρωσης – εκπαίδευσης από το ΔΚΨΥΕΔ
Σε αυτό το πλαίσιο τo Τμήμα Πρόληψης του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων θα εντατικοποιήσει τις επισκέψεις, τις ομιλίες και τα σεμινάρια που ήδη πραγματοποιεί στους Μείζονες Σχηματισμούς στην Αττική και στην επαρχία. Πέραν του πακέτου με την παρουσίαση του προβλήματος της αυτοκτονικότητας θα δίνονται κωδικοποιημένα και κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.
Οι έχοντες θέση ευθύνης, θα λάβουν μια ρητή και επαναλαμβανόμενη υπενθύμιση για τα εγχειρίδια που έχουν εκπονηθεί. Δεν αποκλείεται η πραγματοποίηση και αχύρυθμο “φροντιστήριο” για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Επιπλέον θα γίνει και μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα αφορά στην 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, η χρήση της οποίας είναι ανώνυμη και διαθέσιμη για όλο το προσωπικό.
Η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, θα παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του ανησυχητικού φαινομένου συντονίζοντας το μικτό σχήμα συνεργασίας του Υγειονομικού τμήματος (Νοσοκομεία, Ιατροί και Ψυχολόγοι Μονάδων), με τις εκάστοτε Διοικήσεις.
Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των στελεχών στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Βασικός στόχος είναι να αποτελέσουν τους εσωτερικούς συνδέσμους ψυχικής υγείας ώστε να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης.