Α/ΓΕΕΘΑ: «Η ελληνικές ΕΔ συνεισφέρουν στην ασφάλεια και σταθερότητα της Αν.Μεσογείου»

Αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Οργανισμού «Business Executives for National Security» πραγματοποίησε, χθες, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ. Όπως ανακοινώθηκε, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία, αναφέρθηκε στις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, μίλησε για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωατλαντικού χώρου, για τη συνδρομή της Ελλάδος προς αυτήν με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια καθώς και για τη συνεισφορά της χώρας μας στον μετασχηματισμό της Συμμαχίας για την αμυντική θωράκιση της Ανατολικής πτέρυγάς της.

Δεν παρέλειψε, δε, να επισημάνει τον ρόλο της Ελλάδος, η οποία προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη στρατιωτική συνεργασία με χώρες των Βαλκανίων καθώς και στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που έχει αναληφθεί από την Ελλάδα αλλά και στην εμβάθυνση των σχέσεων και στη στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία όπως και με το Ισραήλ.

Τέλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε τη συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ» το οποίο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ενισχύεται σε σχήμα «3+1», καθώς και στα τριμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία» και «Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος».