«Tarang Shakti 24»: Προσγειώθηκαν τα ελληνικά F-16 στην Ινδία – Μαζί τους και δύο C-130 της 356ΜΤΜ [pics]

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, όπου θα συμμετάσχουν στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti 24».

Η άσκηση θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, στην Αεροπορική Βάση «Jodhpur».

Όπως πρώτος είχε γράψει ο Κώστας Σαρικάς στο Onalert.gr, έπειτα από την αποδοχή του αιτήματος για τη συμμετοχή στην άσκηση, από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, η Πολεμική Αεροπορία, συμμετέχει με κλιμάκιο 4 αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 336 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ινδία με 2 αεροσκάφη C-130.

Σημειώνεται ότι, η Iνδική Πολεμική Αεροπορία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΕΑ και συμμετείχε για πρώτη φορά στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» με αεροσκάφη Su-30.

Όπως έχουμε αναφέρει στο OnAlert.gr, αρχικά η πρόθεση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν να στείλει μια τετράδα μαχητικών Rafale, καθώς η Indian Air Force διαθέτει ίδια αεροσκάφη γεγονός που θα διευκόλυνε την υποστήριξη τους. Όμως, οι Ινδοί ενημέρωσαν ότι θα επιθυμούσαν από την Ελλάδα να λάβει μέρος με μαχητικά F-16, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούν απέναντι σε αεροσκάφη τα οποία διαθέτει το Πακιστάν.

Στην άσκηση συμμετέχουν με δυνάμεις, εκτός της Ινδίας και της Ελλάδας, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Μπαγκλαντές, η Σιγκαπούρη και η Ταϋλάνδη.

Σκοπός της άσκησης «Tarang Shakti 24» είναι η συνεργασία των συμμετεχόντων σε ένα απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: