Τα F 16 της Νότιας Κορέας «κατέρριψαν» τα σχέδια της Ελληνικής ΠΑ! Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό

Η απόφαση της Νότιας Κορέας να ακυρώσει την συμφωνία της με την BAE για την αναβάθμιση 134 μαχητικών αεροσκαφών έχει φέρει τα πάνω κάτω στο ΓΕΑ! Η απόφαση της Νότιας Κορέας μας αφορά άμεσα,αφού ο όπως είπε ο Αβραμόπουλος την τελευταία μέρα πριν αποχωρήσει και ο “εκσυγχρονισμός των F 16 έχει δρομολογηθεί”.

Και θα είχε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα αν δεν υπήρχε η “σφήνα” της BAE στην Νότια Κορέα. Για πρώτη φορά η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin “έχασε” το μονοπώλιο του εκσυγχρονισμού F 16. Αυτό είχε προκαλέσει προσδοκίες στο ΓΕΑ ότι θα μπορούσε να προκηρύξει διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό των δικών μας αεροσκαφών. Διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετείχαν τρεις εταιρείες. Η Lockheed Martin, το αμερικανικό τμήμα της βρετανικής BAE και η Boeing. Στόχος να μειωθεί το κόστος που υπολογίζεται περίπου στο 1 δις.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μετά από την υπογραφή του συμβολαίου της BAE με την Νότια Κορέα εκφράστηκαν πολλές φορές αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρηματος, το ΓΕΑ έδειχνε αποφασισμένο να προχωρήσει μέσω διαγωνισμού. Αντιθέτως πολλά στελέχη του Αβραμόπουλου, προειδοποιούσαν της ΠΑ ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική . Προφανώς είχαν ενημέρωση.

Τελικά δικαιώθηκαν οι δεύτεροι. Η ακύρωση του συμβολαίου από την Νότια Κορέα αλλάζει όλα τα δεδομένα. Όσο για την Boeing είναι γνωστό ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό θα είχε περισσότερο “συμβολικό χαρακτήρα”, αφού ακόμη δεν είναι έτοιμη .

Το θέμα είναι οτι η Ελληνική ΠΑ έχασε χρόνο σ΄ ένα θέμα που η λύση του καίει. Από την στιμγή που καμία κυβέρνηση δεν τολμά να ανοίξει το θέμα του μαχητικού τέταρτης γενιάς που πρέπει να επιλέξει και να προμηθευτεί η Ελλάδα, ο εκσυγχρονισμός των F 16 είναι μονόδρομος. Αν δεν είχε χαθεί τόσος χρόνος πιθανότατα οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού να είχαν προχωρήσει.

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Κορέα: Ακύρωσε συμφωνία αναβάθμισης F-16 με την BAE Systems

Τι ανακοίνωσε φεύγοντας ο Αβραμόπουλος για αναβάθμιση P 3 και εκσυγχρονισμό F 16!


Πουλάμε F 16 μας στην Βουλγαρία χωρίς η ΠΑ να το ξέρει; Μας περισσεύουν μαχητικά;