Του Κώστα Σαρικά
Τα συντρίμμια του μοιραίου εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 Buckeye της 363 Mοίρας Εκπαίδευσης Αέρος βρίσκονται ήδη στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος.
Μάλιστα ένα από τα κομμάτια του αεροσκάφους εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, μέσα στο χώρο του αεροδρομίου Kαλαμάτας σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα συντρίμμια του T-2E και την άτρακτο του εκπαιδευτικού, τα οποία βρίσκονται σε χωράφι λίγα μέτρα έξω από τον περιμετρικό φράχτη της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος. Αν πράγματι επιβεβαιωθούν όσα υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες για αποκόλληση τμήματος του αεροσκάφους πρόκειται για το τμήμα το οποίο πιθανότατα αποκολλήθηκε πρώτο με αποτέλεσμα να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση στον αέρα πριν καταπέσει στο έδαφος.
Ενώ οι μαρτυρίες κάνουν λόγο ακόμα για έκρηξη με ταυτόχρονη πυρκαγιά στο αεροσκάφος την ώρα που ο έμπειρος Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας προσπαθούσε να διατηρήσει τον έλεγχο τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που είχε στη διάθεση του πριν το T-2 καρφωθεί στο έδαφος στη μοιραία τελευταία πτήση του ιπτάμενου, την οποία παρακολουθούσαν από το αεροδρόμιο η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του.
O πολύπειρος εκπαιδευτής Επισμηναγός πετούσε μόνος το διθέσιο αεροσκάφος συνοδεύοντας σε εκπαιδευτική πτήση ένα T-6 Texan. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη όταν το Buckeye προσέγγιζε το αεροδρόμιο εκτελώντας σενάριο προσβολής με μεγάλη ταχύτητα και γωνία καθόδου. Θα ήταν ο τελευταίος αποχαιρετισμός του 40χρονου Επισμηναγού στο πρώτο τζετ με το οποίο είχε πετάξει πριν από 19 χρόνια ως νέος ανθυποσμηναγός πριν περάσει στα μαχητικά για να υπηρετήσει στα F-4 Phantom και στην 339 Μοίρα Παντός Καιρού «ΑΙΑΣ».
Έμπειροι ιπτάμενοι τονίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να ελεγχθεί το αεροσκάφος, ενώ και τα χρονικά περιθώρια προκειμένου ο ιπτάμενος να ενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα εκτίναξης του T-2 είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Και σίγουρα σαφώς λιγότερα από το περιστατικό στις 28 Αυγούστου 2018 όταν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης υψηλής δυσκολίας πάνω από τη Λακωνία μόνο ο ένας από τους δύο ιπτάμενους κατάφερε να εγκαταλείψει με επιτυχία το εκπαιδευτικό αεροσκάφος και ενώ αυτό βρισκόταν σε κατάσταση περιδίνησης.
Ενώ η επιτυχημένη εγκατάλειψη ενός άλλου T-2 τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από δύο ιπτάμενους έγινε υπό πολύ πιο εύκολες συνθήκες, καθώς οι δυο πιλότοι εκτινάχθηκαν, ενώ ήδη είχαν εντοπίσει βλάβη στο εκπαιδευτικό σε ύψος 3.000 ποδών.
Η Πολεμική Αεροπορία είναι η τελευταία παγκοσμίως που πετά τα εκπαιδευτικά T-2EBuckeye. Εκτός από τις ΗΠΑ όπου το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό τέθηκε σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 50’, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και από την Venezuelan Air Force μέχρι να αποσυρθεί. Ενώ δώδεκα T-2 είχε παραγγείλει και η Morocco Air Force, όμως στη συνέχεια ακύρωσε την παραγγελία.
Έτσι εδώ και πολλά χρόνια η HAF αποτελούσε παγκόσμια τον μοναδικό χρήστη του αεροσκάφους με ότι αυτό συνεπάγεται στη συντήρηση και υποστήριξη των T-2. Το αίτημα για απόσυρση των Βuckeye με ταυτόχρονη αντικατάσταση τους από σύγχρονα εκπαιδευτικά έχει τεθεί από το Αεροπορικό Επιτελείο για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια με το πρόβλημα να οξύνεται από το 2010. Το 2019 η Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να συνεχίσει να πετά αριθμό T-2, ζήτησε από τις ΗΠΑ την προμήθεια 20 μεταχειρισμένων κινητήρων, ενώ χρόνο με τον χρόνο όλο και λιγότερα ήταν τα διαθέσιμα Βuckey.
Αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί χαρακτηριστικά η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των νέων ανθυποσμηναγών με συνέπειες στην στελέχωση των Πολεμικών Μοιρών με νέους ιπτάμενους. Για να φτάσουμε μόλις πριν από δύο χρόνια στη συμφωνία με την ισραηλινή Elbit με τα πρώτα τέσσερα από τα συνολικά δέκα M-346 της ιταλικής Leonardo να έχουν ήδη φτάσει στην Καλαμάτα και τους επόμενους μήνες να αναμένεται η αλλαγή «σκυτάλης» για την εκπαίδευση των νέων ιπτάμενων.