Τα περίφημα ελικόπτερα τύπου Super Puma της ΠΑ, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών της γνωστής γαλλικής εταιρείας Safran και αρμοδίων επιτελών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εταιρεία γαλλικών συμφερόντων Safran Helicopter Engines, ειδικεύεται στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην ανάπτυξη και στην υποστήριξη κινητήρων για διαφόρων τύπων ελικόπτερα , όπως μεταγωγικά ή επιθετικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανήκει στον όμιλο Safran που αποτελεί βασικό εταίρο στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που αναμένεται να αποκτήσει από τους επόμενους μήνες η Ελλάδα.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο, έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση αρμοδίων επιτελών της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης με εκπροσώπους της εταιρείας «Safran Helicopter Engines», όπου συζητήθηκα θέματα που αφορούν στην τεχνική υποστήριξη των αεροκινητήρων Makila 1A1 των Ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σημειώνεται ότι, την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Jean, Marie, Georges Defos du Rau (Customer Support Director Safran Helicopter Engines Support France) και Aurelien, Bernard, Gilles, Ramel (Field Representative). Ως προς τα Super Puma, αυτά είναι δικινητήριο, μονού στροφείου, μέσης μεταφορικής ικανότητας ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων με μεγάλη ευελιξία, αξιοπιστία και επιβιωσιμότητα σε περιβάλλον μάχης.
Τα Super Puma
Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που εισήγαγε καινούργια δεδομένα στις αποστολές έρευνας και διάσωσης. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 19 επιβάτες /ναυαγούς ή εναλλακτικά 10 ασθενείς (6 σε φορεία και 4 σε καθίσματα).
Στα συστήματα ναυτιλίας και ανίχνευσης που φέρει περιλαμβάνονται: αυτόματος πιλότος, ψηφιακός διαχειριστής πλοήγησης, υπολογιστής ναυτιλίας, ραντάρ ντόπλερ, VOR/DME, GPS και σύστημα FLIR. Ο εξοπλισμός Avionics του Super Puma είναι εφάμιλλος του αντίστοιχου των σύγχρονων μαχητικών.
Στην Ελλάδα εκτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, καθώς χρησιμοποιείται για αεροδιακομιδές, αποστολές έρευνας και διάσωσης και έρευνα και διάσωση μάχης. Επιχειρεί από την 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
Τι είναι η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης
Η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) είναι Μείζων Σχηματισμός (ΜΣ), με αποστολή την εκτέλεση:
- αποστολών αερομεταφορών επ’ ωφελεία της ΠΑ και των άλλων Κλάδων των ΕΔ,
- αποστολές Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) και Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (Ε-ΔΜΑ), Αεροδιακομιδών, Αεροπυροσβέσεων και
- επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας, για την υποστήριξη του πολιτικού τομέα στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Σκοπός της είναι ακόμα, η παροχή άρτιας εκπαίδευσης, η εξασφάλιση επαγγελματικής επάρκειας και ετοιμότητας του προσωπικού (πληρώματα αέρος και προσωπικό εδάφους) των Μονάδων, καθώς επίσης και η ανάπτυξη και διατήρηση ενός συστήματος, που να εξασφαλίζει την εκτίμηση και αποτίμηση του κόστους κύκλου ζωής, την απόκτηση των απαραίτητων εφοδίων – υλικών και υπηρεσιών και τη διαρκή παροχή υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας, για την ανάπτυξη, την υποστήριξη και τη διατήρηση των αεροπορικών δυνάμεων, στο χρόνο και τον τόπο που θα απαιτηθεί.