*Του Κώστα Σαρικά
Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «RAMSTEIN FLAG 25» συνέπεσε και διεξάγεται ταυτόχρονα με την μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 25», η οποία ήδη εξελίσσεται στη χώρα μας, η Πολεμική Αεροπορία στέλνει ηχηρό μήνυμα ισχύος, καθώς δηλώνει «παρούσα» και στη Συμμαχική άσκηση.
Μάλιστα, λαμβάνει μέρος με πεντάδα αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 Viper από την 343 Πολεμική Μοίρα «ΑΣΤΕΡΙ», σε μια από τις πρώτες «εξόδους» που κάνουν οι «οχιές» εκτός του FIR Αθηνών.
Oι πρώτες εικόνες αλλά και πληροφορίες που φτάνουν από την Ολλανδία, και συγκεκριμένα από την Αεροπορική Βάση Leeuwarden, δείχνουν τα ελληνικά Viper να έχουν πέσει στα «βαθιά» και να συνεργάζονται με μαχητικά από τις κορυφαίες αεροπορίες της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και τα stealth αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.
Άλλωστε, η Βάση από την οποία επιχειρούν τα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας φιλοξενεί από το 2019 τα F-35 της Royal Netherlands Air Force, αλλά και τον κύριο όγκο των μαχητικών που λαμβάνουν μέρος στη «RAMSTEIN FLAG 25».
Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 90 μαχητικά από 15 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Σε αντίθεση όμως με τα ελληνικά F-16 Viper, τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση, τα μαχητικά της TUAF περιορίζονται σε βοηθητικό ρόλο, καθώς δεν θα συμμετέχουν στα σενάρια της άσκησης ως «Blue», αλλά ως εχθρική απεικόνιση «Red».
Άλλωστε, τα Viper της HAF σε αντίθεση με τα τουρκικά μαχητικά διαθέτουν το κορυφαίων δυνατοτήτων ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA και τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα που τους δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα σε δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε περιβάλλον σύνθετων απειλών.
Με δεδομένο ότι η Πολεμική Αεροπορία έως τα τέλη της δεκαετίας θα έχει παραλάβει τα πρώτα F-35 από τα συνολικά 20, τα οποία ήδη έχει παραγγείλει – ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια 20 συν 20 stealth μαχητικά – κάθε ώρα εκπαίδευσης των Viper δίπλα στα F-35 αποτελεί επένδυση για την επόμενη μέρα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στόχος είναι έως την έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων Ελλήνων ιπτάμενων στα stealth μαχητικά, οι ιπτάμενοι της HAF να διαθέτουν εμπειρία συνεκπαίδευσης με τα μαχητικά 5ης γενιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος όγκος των Ελλήνων πιλότων που θα περάσουν στα F-35 θα προέρχονται από μαχητικά F-16 Viper, καθώς θα διαθέτουν εμπειρία τόσο σε δικτυοκεντρικες δυνατότητες με συνεχή ανταλλαγή δεδομένων όσο και στη χρήση του ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, το οποίο εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών.
Ασκήσεις όπως η «RAMSTEIN FLAG 25», όπου οι Έλληνες ιπτάμενοι εκπαιδεύονται δίπλα σε κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις οι οποίες διαθέτουν τελευταίας γενιάς μαχητικά, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό επίπεδο των «γερακιών» της HAF.
Νέα όπλα και τακτικές, συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη στον κόσμο δίνουν επιπλέον «credits» στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία τα επόμενα χρόνια θα πετά με μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς. Και θα είναι η μοναδική παγκοσμίως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, που θα διαθέτει ταυτόχρονα στη «φαρέτρα» της μαχητικά F-35, F-16 Viper και τα «game changer» Rafale.
Συνδυασμός που θα επιτρέπει στο Αεροπορικό Επιτελείο να σχεδιάζει και να εκτελεί κάθε είδους αποστολή είτε αναχαίτισης, είτε κρούσης ακόμα και έναντι πολύ ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας. Άλλωστε, τα κύρια σενάρια της «RAMSTEIN FLAG 25» περιλαμβάνουν αποστολές αεράμυνας με στόχο να απαγορεύεται η πρόσβαση των εχθρικών μαχητικών αεροπλάνων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αποστολές αεράμυνας έναντι εχθρικών πυραυλικών επιθέσεων, όπως και ανταλλαγή τακτικών πληροφοριών.
Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»
Με κύριο ζητούμενο τον ρεαλισμό και την απόλυτη προσομοίωση σε πολεμικές συνθήκες, πραγματοποιείται στο σύνολο του FIR Αθηνών η αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 25». Όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας των σεναρίων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το ΚΕΑΤ. Όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν έως και 1.200 απογειώσεις μαχητικών, με τα σενάρια να εκτελούνται σε καταιγιστικούς «non stop» ρυθμούς ημέρα και νύχτα.
Η εκτεταμένη συμμετοχή της αντιαεροπορικής άμυνας από το έδαφος αποτελεί ένα από τα νέα χαρακτηριστικά της άσκησης, όπως και η εντολή τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να απογειώνονται με πλήρη οπλικό φορτίο ανάλογα με την αποστολή την οποία θα αναλαμβάνουν, με στόχο την προσομοίωση με πραγματικές συνθήκες πολεμικής εμπλοκής.
Και μπορεί στον «ΗΝΙΟΧΟ» να μην λαμβάνουν μέρος μαχητικά F-35, ωστόσο η συμμετοχή κορυφαίων αεροποριών από κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία και μαχητικών όπως Rafale, SU-30, F/A-18 Hornet και F-16 Viper, δίνουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης πολύ υψηλού επιπέδου.