Στο σημείο της συντριβής του μοιραίου Mirage 2000-5, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ήρωας Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος. επέστρεψε λίγο μετά τη μια και μισή τα ξημερώματα το ερευνητικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛΚΕΘΕ.
Το Ω/Κ «Αιγαίο» το οποίο έφτασε στην περιοχή της τραγωδίας την περασμένη Πέμπτη, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών παρέμενε αγκυροβολημένο στην Κύμη.
Όπως φαίνεται και στο Marine Traffic επανέπλευσε προς την θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά της Κύμης ανοίγοντας εκ νέου την αυλαία των ερευνών. Έρευνες. Η ομάδα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ αποτελείται από δώδεκα επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό που θα αναλάβουν ακόμη μια δύσκολη αποστολή.
Όπως ήδη έχει γράψει το onalert, σε πρώτο χρόνο στην οριοθετημένη περιοχή, όπου η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Θαλασσίων Εγκαταστάσεων της 206 Πτέρυγα Υποστήριξης της ΠΑ, εντόπισε ηχητικό σήμα του καταγραφέα πρόσκρουσης, το εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, θα πρέπει να προχωρήσει στη βαθυμετρία ακριβείας με βυθόμετρο πολλαπλής δέσμης. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από 24 έως 48 ώρες
Η γεωμορφολογική αποτύπωση
Ακολουθεί η γεωμορφολογική αποτύπωση. Για την πραγματοποίησή της θα αξιοποιηθεί πλευρικό ηχοβολιστικό το οποίο σκανάρει οτιδήποτε βρίσκεται πάνω στον πυθμένα. Με τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος, όπως εξηγούν στο OnAlert ειδικοί του Ινστιτούτου, δίνεται η δυνατότητα μιας ταχείας αποτύπωσης της περιοχής των ερευνών.
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σταδίου, και αφού οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας επιλέξουν τους στόχους, προφανώς με πρώτον το τμήμα του αεροσκάφους οπου βρίσκεται ένας από τους ψηφιακούς καταγραφείς, η ομάδα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ θα καθελκύσει ένα από τα υποβρύχια οχήματα ROV που διαθέτει. Αφού τελειώσει την κοντινή καταγραφή η επιχείρηση θα μπει στην τελική φάση της, που είναι εκείνη της ανέλκυσης.