Πόσα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα απογειώνονται για τις πυρκαγιές;

Για “πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα” του πυροσβεστικού εναέριου στόλου έκανε λόγο ο ΥΕΘΑ στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, στην Ελευσίνα.
Από την άλλη ο Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο “ανανέωσης του στόλου”. Αλλά αυτό προς το παρόν αποτελεί μια ευχή με δεδομένα τα οικονομικά της χώρας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους “πυροσβεστικούς στόλους” παγκοσμίως. 16 αεροπλάνα είπε ο Αβραμόπουλος ότι θα πετάνε τις επόμενες ημέρες. Συνεπώς οι σκέψεις για νέες αγορές μπορούν να περιμένουν.

Αυτό που δεν μπορεί να περιμένει με τίποτα όμως είναι η σωστή συντήρηση των γηρασμένων Canadair. Κι αυτό απαιτεί συνεχή ροή ανταλλακτικών. Κάτι που δεν υπάρχει και προκαλεί ανά διαστήματα προβλήματα διαθεσιμότητας.

Ο ΥΕΘΑ παραδέχτηκε ότι στην Ελευσίνα “τούτη την ώρα το έργο που συντελείται είναι τιτάνιο διότι γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δεδομένων των προβλημάτων, που λίγο πολύ γνωρίζετε, και που μας έχουν κληροδοτηθεί.

Είμαστε όμως, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και τα δύο Υπουργεία ώστε συντομότατα ο υπάρχων εξοπλισμός, οι υποδομές και τα αεροσκάφη να είναι όλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συγχρόνως, όμως, ανοίγουμε και ένα κεφάλαιο που έχει να κάνει με την προμήθεια, σε κάποια στιγμή, νέων σύγχρονων πυροσβεστικών αεροπλάνων που θα τεθούν στην υπηρεσία της αποστολής τους από κοινού με το υπάρχον υλικό.

Σε ό,τι αφορά στην υπάρχουσα υποδομή, θα ήθελα να εξάρω το σπουδαίο έργο που επιτελούν βεβαίως οι χειριστές που με αυτοθυσία ασκούν την αποστολή τους. Αλλά από την άλλη πλευρά και οι μηχανικοί που καθημερινά δίνουν μάχη για να κρατούν αυτά τα αεροπλάνα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. (…)

Φέτος η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα αντιπυρικό μέτωπο, ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν κοντά στα 14 αεροπλάνα και μέσα σε μία βδομάδα θα τα έχουμε φτάσει στα 16.