Παραβιάσεις: Διαψεύδει το ΓΕΑ παρενόχληση του προεδρικού α/φους

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ που αναφέρεται σε σχετικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου της 6ης Μαρτίου 2017, αναφορικά με την προσέγγιση τουρκικών αεροσκαφών στο αεροσκάφος που μετέφερε την Α.Ε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας ενημερώνουμε ότι :

– Τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών 10:19 και εξήλθαν στις 10:36 π.μ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο FIR αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της ΠΑ.

– Το αεροσκάφος που μετέφερε την Α.Ε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 11:42 π.μ. και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου στις 12:31 π.μ.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι δεν υπήρχε κανενός είδους προσέγγιση του εν λόγω αεροσκάφους από τουρκικά αεροσκάφη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας CN-235 πραγματοποίησε 13 παραβιάσεις κατά τη διάρκεια πτήσης επιτήρησης – αποτροπής λαθρομετανάστευσης σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για τη συνήθη τακτική της Άγκυρας να χρησιμοποιεί ΑΦΝΣ προκειμένου να εκτελεί πολλαπλές παραβιάσεις υπό το πρόσχημα παροχής συνδρομής σε πλοία της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ που περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή. Η συνολική εικόνα έχει ως εξής:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ        :     1 (2 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :     1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :      3

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :      –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :      2

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :       14 (οι 13 από το CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :       –

ΠΕΡΙΟΧΗ                :      ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, KENTΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική