Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει κάθε λόγο να είναι ενοχλημένος από την τροπή που πήραν οι φετεινές κρίσεις. Επέλεξε το “ήπιο σενάριο” απορρίπτοντας τις εισηγήσεις για “σαρωτικές αλλαγές” που έφθαναν μέχρι και στην αποστρατεία όλων των Αρχηγών. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για την επιλογή του. Είναι βέβαιο ότι αν επέλεγε το σκληρό σενάριο πολλοί θα τον κατηγορούσαν για την “αναστάτωση” που θα προκαλούσε στις ΕΔ.
Ο Αβραμόπουλος πίστεψε ότι μετά από τις “αναίμακτες” κρίσεις Αρχηγών τα πράγματα θα ήταν απλά. Δυστυχώς διαψεύστηκε . Τα…όργανα άρχισαν αμέσως μετά!
Το θέμα που προέκυψε στην Πολεμική Αεροπορία “χάλασε” όλη την εικόνα . Και αυτό δεν αφορά τόσο τον ΥΕΘΑ ,όσο τον Α/ΓΕΑ. Ελπίζοντας ότι είναι ανοιχτός στην κριτική -σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του- εξηγούμαστε:
Το θέμα προέκυψε όταν ο Α/ΓΕΑ πρότεινε την αποστρατεία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας . Η πλευρά του ΥΕΘΑ φέρεται να είχε διαφορετική άποψη. Λίγες ώρες μετά ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας παραμένει στη θέση του. Τι μεσολάβησε κανείς δεν ξέρει. Σενάρια πολλά που δεν μπορούν να είναι βάση συζήτησης. ΄Ολα είχαν το στοιχείο της διαπραγμάτευσης που κατά τη γνώμη μας δεν ταιριάζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Με απλά λόγια ο Α/ΓΕΑ ή έπρεπε να επιμείνει στην άποψή του και να κερδίσει ή σε διαφορετική περίπτωση να παραιτηθεί. Δύσκολη απόφαση ,όχι μόνο για τον Αρχηγό αλλά και για τον υπουργό . Όμως σε κάποιες περιπτώσεις η απόφαση που πρέπει να πάρει κάποιος γίνεται εύκολη ,γιατί είναι μονόδρομος. Διαφορετικά τα πράγματα περιπλέκονται, όπως τώρα: Το κλίμα είναι πάρα πολύ βαρύ . Και στην Αθήνα και στη Λάρισα. Και στον υπουργικό διάδρομο και στο ΓΕΑ.
Ο ίδιος ο Α/ΓΕΑ αρνείται ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και ότι “έχουν μια αποστολή να εκτελέσουν” και τίποτα άλλο. Μακάρι να αποδειχτεί ότι είναι έτσι . Όπως μακάρι να αποδεικνυόταν ότι όλα όσα γράφτηκαν τα τελευταία 24ωρα δεν έχουν “σχέση με την πραγματικότητα”, όπως λέει. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα που να επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.
Διαβάστε ακόμη:
ΚΡΙΣΕΙΣ: Αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι αποστρατείες και προαγωγές
ΚΡΙΣΕΙΣ: Πόσο κοντά στην παραίτηση Α/ΓΕΑ φθάσαμε και πως αποφεύχθηκε η σύγκρουση