Εορτή ΠΑ: Για πρώτη φορά θα τιμηθούν οι συμμετέχοντες στην αποστολή ΝΙΚΗ

Με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα τιμηθούν οι μετέχοντες στην αποστολή «ΝΙΚΗ» το 1974 στην Κύπρο
Με Συναυλία που θα δοθεί απόψε στις 19.30 στο Μέγαρο Μουσικής ξεκινούν οι 4ημερες εκδηλώσεις, που οργανώνει η Πολεμική Αεροπορία, για τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ. Έχει προσκληθεί να παραστεί και να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην αποψινή εκδήλωση θα τιμηθούν, για πρώτη φορά, οι μετέχοντες στην αποστολή «ΝΙΚΗ», που έγινε το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο.
Η Επιχείρηση «ΝΙΚΗ» που εκτελέστηκε την νύκτα 21ης προς 22α Ιουλίου 1974, ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, 350 Έλληνες Καταδρομείς με οπλισμό και πυρομαχικά φορτώθηκαν σε 15 αεροσκάφη Noratlas, με αποστολή να μεταβούν στην Κύπρο και αποκρούσουν την τουρκική στρατιωτική εισβολή. Κατά την διάρκεια της πτήσεως προς Λευκωσία, δύο από τα αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στην Κύπρο και επέστρεψαν στην Ρόδο και την Κρήτη, το υπόλοιπα 13 καθώς προσέγγιζαν τη Κύπρο, λόγω κάκιστης συνεννόησης, αντιμετωπίστηκαν ως εχθρικά, με αποτέλεσμα η αεράμυνα του αεροδρομίου της Λευκωσίας να τα «υποδεχθεί» με σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη ενός αεροσκάφους από φίλια πυρά (ελληνοκύπριοι στρατιώτες), ενώ άλλα τρία προσγειώθηκαν, αλλά με σοβαρές ζημιές. Από τα κτυπημένα αεροσκάφη, 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 11 καταδρομείς τραυματίστηκαν σοβαρά. Για λόγους πολιτικούς και άλλους, χρειάστηκαν 41 χρόνια για να αναγνωριστεί επισήμως αυτή η στρατιωτική αποστολή.

Χρήστος Καπούτσης