Falcon Eye 2: Γεγονός η δεύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση με Σαουδική Αραβία

Του Κώστα Αλατζά

Τη δεύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να πραγματοποιήσουν στα τέλη Μαΐου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και πρόκειται για την άσκηση με τη κωδική ονομασία «Falcon Eye 2» η οποία θα λάβει χώρα στη σαουδαραβική επικράτεια .

Όπως πληροφορείται το OnAlert, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετέχουν με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ την ίδια περίοδο, στο Ριάντ θα μεταβεί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, αποδεχόμενος την επίσημη πρόσκληση του Σαουδάραβα ομολόγου του.  Η πρώτη κοινή συνεκπαίδευση των δυνάμεων των δύο χωρών έγινε τον περασμένο Μάρτιο στη Κρήτη, όπου αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις  με  F-15 της Σαουδικής Αραβίας.

Η Αθήνα επενδύει αρκετά στις περιφερειακές συμμαχίες. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται η αμυντική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία η οποία εκτός από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις περιλαμβάνει και την παραχώρηση μιας πυροβολαρχίας Patriot στην αεράμυνα του Ριάντ.

Η δήλωση Α/ΓΕΕΘΑ και η συμμαχία με το Ριάντ

«Η Ελλάδα μέσα από τις συμμαχίες θέλει να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη συζήτηση για την ελληνική υψηλή στρατηγική που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.   Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και δεν επιθυμεί την αναθεώρηση του status quo της περιοχής, όπως άλλες χώρες σημείωσε ο ΑΓΕΕΘΑ δείχνοντας την Τουρκία.

Πριν από δύο ημέρες στο Ριάντ βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , όπου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του. Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία. Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ριάντ είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την προσέγγιση της Τουρκίας με το Κατάρ που βρέθηκε απέναντι με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην τελευταία κρίση του Κόλπου. Το ίδιο επιθυμεί  να πράξει και με το Κάιρο, προσπαθώντας να διεισδύσει στη διπλωματική συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου.