Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» και βουλευτής Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών, Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν από την επικείμενη αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε αρχικά ότι «το κόστος πρόσκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης των F-35 εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του και τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν κοινοποιούνται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνεται ωστόσο ότι για κάθε ενεργοποίηση προγράμματος απόκτησης μείζονος στρατιωτικού εξοπλισμού ενημερώνεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».
Στην κοινοβουλευτική ερώτηση, ζητήθηκε από τον ΥΕΘΑ να επιβεβαιώσει την έκδοση των stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, κάτι στο οποίο μπορεί να μην απάντησε ο Νίκος Δένδιας εν προκειμένω, ωστόσο το OnAlert έχει ήδη γράψει από τον περασμένο Ιανουάριο ότι θα είναι τα πλήρως εκσυγχρονισμένα F-35 Block 4, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναβαθμίσεων και ενημερώσεων λογισμικού του προγράμματος Technology Refresh 3 (TR-3), που θα παραλάβουν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και οι υπόλοιπες χώρες – εταίροι του προγράμματος.
Τι είπε ο Δένδιας σε ερώτηση για τον οπλισμό F-35 και FDI
Επίσης, στην κοινοβουλευτική ερώτηση ζητήθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με την εν συνεχεία υποστήριξη των F-35, για τυχόν αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και για τα όπλα που θα φέρουν, για τα οποία γράψαμε προ ολίγων ημερών και στις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Χήτας, του ίδιου κόμματος, σε δική του κοινοβουλευτική ερώτηση για τον οπλισμό τόσο των stealth μαχητικών αεροσκαφών όσο και των φρεγατών FDI (Belharra) πήρε την εξής απάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια:
«Σας γνωρίζω ότι η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει βασιστεί στο σύνολο των επιχειρησιακών τους απαιτήσεων για τα επόμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων όσο και αυτά της πρόσκτησης νέων αεροσκαφών. Περαιτέρω στοιχεία επί του θέματος και ιδίως όσων αφορούν σε στρατηγικά όπλα φέρουν υψηλή διαβάθμιση και δεν είναι κοινοποιήσιμα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επί του τρίτου ερωτήματος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει σταθερά και με υπευθυνότητα στην άσκηση της αμυντικής πολιτικής διπλωματίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, πάγια προσηλωμένο στις αρχές διεθνούς δικαίου και στην εξυπηρέτηση των εθνικών σκοπών και των συμφερόντων της Χώρας».
Φωτογραφίες Eurokinissi