*Του Κώστα Σαρικά
Στο τραπέζι του αεροπορικού επιτελείου και συγκεκριμένα της «task force» για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 βρίσκονται και μελετώνται τα αποτελέσματα της εκτεταμένης αυτοψίας στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Ήταν το πολυπληθές κλιμάκιο JPO (Joint Programme Office) των Αμερικανών που αφορά το πρόγραμμα των F-35, το οποίο βρέθηκε στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε «ακτινογραφία» της βάσης.
Τα εξειδικευμένα στελέχη του JPO πέρασαν από κάθε χώρο του αεροδρομίου και κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση, προκειμένου να δώσουν αναλυτική αναφορά για τα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε η βάση να πιστοποιηθεί ως η «φωλιά» των διαβαθμισμένων stealth μαχητικών.
Ο ρόλος της ΠΑ
Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη αποφασίσει να αναλάβει η ίδια την εκτέλεση των έργων μέσω ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας και όχι να τα συμπεριλάβει στη σχετική σύμβαση μέσω SSI (Security of Supply and Information) με στόχο να μειώσει το τελικό κόστος. Το γραφείο JPO, το οποίο έχει την ευθύνη για τις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί η αεροπορική βάση ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για την φιλοξενία των μαχητικών 5ης γενιάς έπειτα από την αυτοψία στην Ανδραβίδα, έχει ήδη δώσει τη λίστα με όλα τα προαπαιτούμενα.
Αυτά αφορούν ζητήματα ασφαλείας κατά κύριο λόγο αλλά και συνολικά τη διαμόρφωση της Βάσης στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ανάλογη έκθεση, με σαφώς πολύ πιο περιορισμένες προϋποθέσεις, είχε παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία και για την φιλοξενία των αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 Viper.
Η εκτεταμένη έκταση της 117 Πτέρυγας Μάχης δίνει τη δυνατότητα για κατασκευή νέων κτιρίων μεταξύ των οποίων και το κύριο κτήριο της Μοίρας των F-35, ενώ προβλέπεται η επισκευή και επέκταση υφιστάμενων δομών αλλά και κάποιες περιορισμένες κατεδαφίσεις κυρίως παλαιότερων μεταλλικών κατασκευών.
Ένα μεγάλο μέρος των έργων θα αφορά την ασφάλεια της βάσης καθώς προβλέπεται διπλό συρματόπλεγμα ασφαλείας μεγάλου ύψους και διασπορά καμερών και άλλων αισθητήρων σε κάθε σημείο των περιμέτρου αλλά και σε όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως και στα shelter, τα οποία θα φιλοξενούν τα stealth μαχητικά.
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων
Οπτικές ίνες και τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα στις επικοινωνίες ενώ προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή του πύργου ελέγχου, των υπόστεγων συντήρησης αλλά και των εγκαταστάσεων φιλοξενίας του προσωπικού.
Θα κατασκευαστεί νέος διάδρομος με υλικά σύγχρονης τεχνολογίας ενώ η αεροπορική Βάση θα έχει υψηλού επιπέδου αντιπλημμυρικές προδιαγραφές καθώς το JPO λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όλες οι εργασίες θα παρακολουθούνται συνεχώς από τις ΗΠΑ ενώ το αεροπορικό επιτελείο διαθέτει εικόνα από όλες σχεδόν τις Βάσεις που φιλοξενούν μαχητικά F-35 εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Το συνολικό κόστος των έργων κυμαίνεται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ με κύριο ζητούμενο την ολοκλήρωση τους εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς παρεκκλίσεις.
Αν και χρόνος υπάρχει μέχρι να προσγειωθούν στην Ανδραβίδα τα πρώτα από τα συνολικά 20 stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, στόχος του αεροπορικού επιτελείου είναι η άμεση δρομολόγηση της σχετικής διαδικασίας ώστε η ανάδοχος εταιρεία να αρχίσει τις πρώτες εργασίες. Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για έναρξη εντός του 2026 και δυνατότητα ολοκλήρωσης τους έως και το 2027.