F-16 ΖΕΥΣ – Σμηναγός Σωτηρίου: «Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος – Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν και θα έρθουν» [vids]

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου «έσκισε» τους αιθέρες της Θεσσαλονίκης με το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16, στο πλαίσιο της στρατιωτικής παρέλασης των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στέλνοντας τον δικό του μήνυμα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ο Ιπτάμενος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» πραγματοποίησε εκπληκτικούς ελιγμούς πάνω από την Θεσσαλονίκη, εντυπωσιάζοντας την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τους επισκέπτες που βρέθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση.

Με τα λόγια του Κωστή Παλαμά, «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν, θα περάσουν», από τον θάλαμο διακυβέρνησης του F-16, ο σμηναγός έστειλε το δικό του μήνυμα και συνέχισε: «Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος με ενότητα και αφοσίωση στην πατρίδα προσβλέποντας σε ένα λαμπρό μέλλον. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη! Χρόνια πολλά Ελλάδα!».

«Κύριε Σμηναγέ, τιμάμε σήμερα τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, καθώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που καθημερινά αναμετρώνται με την ιστορία, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα. Ο ελληνικός λαός σάς τιμά και σας εμπιστεύεται. Χρόνια Πολλά!», ανταπέδωσε στον χαιρετισμό του η κυρία Σακελλαροπούλου.


Το «προφίλ» του Σμηναγού Σωτηρίου και του F-16 «ΖΕΥΣ»

O Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου είναι Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1800 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1500 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16 Block 52+. Ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, το αεροσκάφος της ομάδα επίδειξης μπορεί να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat).

Για την εκτέλεση του προγράμματος επίδειξης, το αεροσκάφος πετά χωρίς εξωτερικά φορτία (καθαρή διαμόρφωση) ή μπορεί να φέρει τις Σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμου (Conformal Fuel Tanks-CFT’s). Το ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT.

Η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0.94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3. Κάθε πτήση επίδειξης πληροί όλα τα διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Πτήσεων που ορίζονται από το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον JAA και την FAA.

Φωτογραφία Eurokinissi