F-16 Viper: Τι απάντησε ο Δένδιας για την επίστρωση των ελληνικών μαχητικών με την ειδική βαφή Have Glass

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με την αρνητική απόφαση των ΗΠΑ στην επίστρωση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με ειδική βαφή που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά  η ραδιοδιατομή τους (γνωστή ως RCS – Radar Cross Section), δηλαδή ένα μέτρο που υπολογίζει το πόσο ανιχνεύσιμο είναι ένα αντικείμενο ή μια πλατφόρμα από τα ραντάρ.

Αναλυτικά, η ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου:

«Συμφώνως προσφάτων δημοσιευμάτων, αρμόδιες αμερικάνικες υπηρεσίες, στο πλαίσιο αναβάθμισης των  F-16 μας, αρνήθηκαν τα μαχητικά μας να επιστρωθούν με ειδική βαφή. Συγκεκριμένα, η αρνητική αυτών στάση έγκειται στις ειδικές επιστρώσεις χρωμάτων, που μειώνουν σημαντικά το ίχνος διατομής ραντάρ (RCS).

Εξ αυτής της βαφής θα επιτυγχανόταν η μείωση των αποστάσεων αποκάλυψης των μαχητικών στην έρευνα των εχθρικών ραντάρ. Συνεπώς, θα γινόταν κατορθωτό αφενός η αύξηση της επιβιωσιμότητας αυτών και αφετέρου η μείωση του ηλεκτρομαγνητικού και υπέρυθρου ίχνους με παθητικά μέτρα. Η τελευταία «γενιά» βαφής (επονομαζόμενη Have Glass V) προσφέρει, κατά τα δημοσιεύματα, σημαντικά μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από βαφές προηγούμενης γενιάς (Have Glass I ή ΙΙ)».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε λέγοντας πως: «Η βαφή των αεροσκαφών τύπου F-16 γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν αναπτυχθεί από τον κατασκευαστή για την επίτευξη συγκεκριμένων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών και έχουν λάβει σχετική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συναφώς, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εφαρμόζει τις προβλεπόμενες και πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές συντήρησης των πτητικών μέσων της, σύμφωνα με τα πρότυπα και εγχειρίδια χρήσης του αντίστοιχου κατασκευαστή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi