ΕΣΠΕΕΦ: «Συναγερμός» για τα συνταξιοδοτικά – βαθμολογικά ζητήματα των ΕΠΟΠ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΣΠΕΕΦ) σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε, φέρνει στο προσκήνιο το συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό ζήτημα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), λέγοντας αρχικά ότι ο θεσμός των ΕΠΟΠ δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες με υποχρέωση τριακονταπενταετούς (35ετούς) υπηρεσίας, σύμφωνα με το ν.2936/2001, λειτουργώντας μέχρι και σήμερα ευεργετικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), ενισχύοντας το αξιόμαχο με γνώση και εμπειρία.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΕΦ: «Είναι επίσης γνωστό ότι η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία των στρατιωτικών, λόγω της φύσεως του λειτουργήματος και των ειδικών συνθηκών εργασίας τους, αλλά και ειδικότερων νομοθετικών πλεγμάτων που τους διέπει, συναρτάται με ηλικιακά όρια εξαρτώμενα με το βαθμολόγιο των στρατιωτικών.

Προφανώς ο νομοθέτης της εποχής (2001), κατά τη θέσπιση του ως άνω νόμου, δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις μελλοντικές βίαιες και προς το δυσμενέστερο νομοθετικές συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις για όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους και κατά συνέπεια και για τις/τους στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα, κάθε φορά που κάποιο συνταξιοδοτικό πρόβλημα εμφανιζόταν για κάποιο θεσμό προέλευσης στρατιωτικών, να καταβάλλει προσπάθεια επίλυσής του. Πρόσφατο παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία συναδέλφων μας του θεσμού ΕΜΘ, σε εργασιακή ηλικία που δεν συμπληρωνόταν ικανός χρόνος για αξιοπρεπή σύνταξη, το οποίο επέλυσε ικανοποιητικά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, παρά τις παρελθούσες διαβεβαιώσεις του απερχόμενου κ. ΥΕΘΑ ότι η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΕΠΟΠ βρίσκεται σε στάδιο επιτελικής επεξεργασίας, υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στα στελέχη προελεύσεως του θεσμού αυτού για το τι μέλλει γενέσθαι, καθόσον, τέσσερα (4) χρόνια μετά τις διαβεβαιώσεις ακόμα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα  της συγκεκριμένης επεξεργασίας και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τους ΕΠΟΠ.

Επιπλέον, βασιζόμενοι στις εν λόγω τις διαβεβαιώσεις του απερχόμενου κ. ΥΕΘΑ, περιμέναμε εναγωνίως τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, που θα έδειχναν τον δρόμο με τον οποίο θα δίνονταν λύσεις σε αυτό το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον θεσμό των ΕΠΟΠ και επιδρά αρνητικά σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

Απεναντίας, πέρα από την απόλυτη σιωπή του κ. Πρωθυπουργού, διαβάσαμε προσφάτως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία λίαν επιεικώς απαράδεκτη πρόταση (;) επί του θέματος, που δεν έχει καμία σχέση όχι μόνο με την πραγματικότητα και την πραγματική διάσταση του προβλήματος, αλλά και με το ίδιο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα στελέχη, ανεξαρτήτως προέλευσης, κατηγορίας και θεσμού!

Χωρίς να ασχοληθούμε περαιτέρω με την ανωτέρω πρόταση, την οποία θεωρούμε άστοχη και «λαγό» των εξελίξεων που προαναγγέλλονται σε βάρος των συναδέλφων μας ΕΠΟΠ, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα, καταλυτικά και δυναμικά, ασχολούμενοι με αυτό το σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές των στελεχών και των οικογενειών τους με θάρρος, χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, καθιστώντας σας ρυθμιστές των εξελίξεων και όχι παρατηρητές και μετά Χριστού προφήτες αυτών, ώστε να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μιας κατηγορίας στρατιωτικών που, με βάσει τα λεγόμενα όλων, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του στρατεύματος.

Ως  εκ τούτου η Ένωση μας προτείνει, αν όχι την κατάργηση, την τροποποίηση του Ν.Δ. 445/1974, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε όσες και όσους ΕΠΟΠ επιθυμούν να παραμένουν στην ενεργό Υπηρεσία προς θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επιπρόσθετα, η Ένωσή μας αντιτάσσεται σε κάθε σκέψη που υποσκάπτει τη βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠΟΠ, είτε ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό, είτε ως προς την χρονική επιμήκυνση των ήδη προβλεπομένων. Σε κάθε περίπτωση, αν θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση επί του βαθμολογίου, αυτή πρέπει να βασίζεται στην εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων στις ΕΔ στελεχών μη παραγωγικών Σχολών».