ΕΣΠΕΕ Νήσων: «Επιβεβαιώνεται το νέο φιάσκο για την αποζημίωση των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού»

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (ΕΣΠΕΕ Νήσων), επικαλούμενη έγγραφο της ΕΣΠΕΕΝΑ, επικρίνει τη διαχείριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για τις αποζημιώσεις των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Με ένα έγγραφο που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) διαπιστώνει με μεγάλη απογοήτευση, ότι το φιάσκο ως προς τις αποζημιώσεις του Στόλου επιβεβαιώνεται ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί με πρόσφατο έγγραφό της», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΠΕΕ Νήσων.

«Προσθέτει, μάλιστα, ότι είναι μεγαλύτερο κι από το φιάσκο της υποτιθέμενης προσαύξησης που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη ΚΥΑ, που πλέον καταργείται. Ο όλος χειρισμός υποδηλώνει ότι το ταμείον είναι μείον και υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια εξεύρεσης πόρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθίσταται σαφές ότι το προσωπικό του ΠΝ ουσιαστικά χρηματοδοτεί από την τσέπη του το υποτιθέμενο νέο επίδομα, αφού η καταβολή του συνοδεύεται από νέες καταργήσεις, νέες αδικίες, νέους αποκλεισμούς, νέες αυθαίρετες προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές από το Πολεμικό Ναυτικό, ιδιαίτερα ανησυχητική δείχνει να είναι η «παράλειψη» αναφοράς σε πολύ βασικές λεπτομέρειες, όπως το καθεστώς αποζημίωσης των αποστολών της περίπτωσης ΚΓ΄, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία τους.

«Με βάση έγγραφο του ΓΕΝ, επιστρέφει η αναχρονιστική αποζημίωση έτους 1999, που ανέρχεται σε 19,57 ευρώ μικτά ανά πλεύσιμη ημέρα, δηλαδή στο «προηγούμενο χειρότερο καθεστώς» που είχε καταργηθεί ως τέτοιο. Ωστόσο, ένα πολύ βασικό ερώτημα που τίθεται επί τούτου, είναι γιατί δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην ΚΥΑ, όπως συμβαίνει στην αντίστοιχη που αφορά την περίπτωση ΚΔ΄, δηλαδή των αποστολών όπως η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», άσχετα αν και γι’αυτή την αποζημίωση δείχνουν να παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα», προσθέτει.

«Διαφαίνεται ότι ο όλος χειρισμός παραπέμπει σε μια κατάσταση που επιβάλει στους στρατιωτικούς να ζουν με συγκεκριμένες καθαρές αποδοχές, οι οποίες βρίσκονται πολύ κάτω από τις πραγματικές απαιτήσεις της εποχής. Προαναγγέλλουν δε, προσεχώς αντίδραση κατά τα προβλεπόμενα, καθώς και πολύ δυσάρεστες αποκαλύψεις σε σχέση με τις παραιτήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν σχετίζονται με τα νέα μέτρα και ζητούν από τον Υπουργό στην άμεση διόρθωση όλων των κακώς κειμένων των δύο νέων ΚΥΑ. Είναι προφανές ότι από το σύνολο των αποστολών του ΠΝ δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως παράδειγμα μέριμνας μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία αποστολών», καταλήγει η ΕΣΠΕΕ Νήσων.