Πόσο εύκολο είναι να τεθεί σε αργία ένας στρατιωτικός; Όπως όλα δείχνουν θα γίνεται όλο και πιο απλό! Οι πρώτοι 19 στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκαν και αναμένονται κι άλλοι. Τα αδικήματα όταν είναι σοβαρά δεν μπορούν να θέσουν θέμα ,αλλά όλα δείχνουν ότι η λογική δεν θα κερδίσει και σ΄ αυτή τη διαδικασία.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα για το οποίο μας ενημέρωσε το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για δημοσίευμα του Βήματος, που περιγράφει τα όσα απίστευτα ζει ένας ΕΠΟΠ!
Στο αεροδικείο επαγγελματίας οπλίτης για ένα… διστακτικό λυκόσκυλο
Ο επαγγελματίας οπλίτης θα βρεθεί – τα επόμενα 24ωρα – ενώπιον του Αεροδικείου με τη «βαριά κατηγορία» ότι δεν άφησε έναν εκπαιδευμένο σκύλο, τον «Ρόκι», να κυνηγήσει δύο εισβολείς σε χώρο στρατιωτικού αεροδρομίου.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν άφησε το τετράποδο να κάνει το «καθήκον» του γιατί ήταν αδύναμο και πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Ετσι η υπόθεση προχωρά με στρατιωτικές υπηρεσίες, κτηνιάτρους, πραγματογνώμονες και επιτελείς του Πενταγώνου να ερίζουν, τους τελευταίους μήνες, σχετικά με την υγεία και την ετοιμότητα του. Ρόκι.
Το περιστατικό που κατέληξε σε δικαστική μάχη γύρω από τον «χειρισμό» και τη. φόρμα του τετράποδου, διαδραματίστηκε στις 2:00 τα ξημερώματα της 21ης Ιουνίου 2011, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας.
Τότε, δύο αλλοδαποί κακοποιοί που καταδιώκονταν από αστυνομικούς, ύστερα από προσπάθεια ελέγχου του κλεμμένου οχήματός τους, εισήλθαν στον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου.
Ο 34χρονος επαγγελματίας οπλίτης που εκτελούσε φρουρά στην Τανάγρα, με τη συνοδεία του επτάχρονου ειδικά εκπαιδευμένου λυκόσκυλου, αντελήφθη τις κινήσεις των αλλοδαπών με τη βοήθεια και του «γρυλίσματος» του τετραπόδου.
Ο οπλίτης ζήτησε από τους εισβολείς να σταματήσουν και εκείνοι άρχισαν να τρέχουν αλλά και να πυροβολούν προς την πλευρά του οπλίτη. Ομως οι δύο ύποπτοι κατάφεραν να εξαφανιστούν και, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, έφυγαν από τα συρματοπλέγματα προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ενώ όμως το περιστατικό εθεωρείτο «λήξαν» για την ΕΛ.ΑΣ, για τις στρατιωτικές υπηρεσίες ξεκίνησε μια πολύμηνη έρευνα κυρίως «γιατί ο οπλίτης δεν απελευθέρωσε τον Ρόκι να ορμήξει και ν’ αρπάξει τους εισβολείς.». Σε δεύτερο πλάνο ερευνήθηκε και γιατί οι στρατιωτικοί ασύρματοι παρουσίασαν εμπλοκή την ώρα του περιστατικού.
Συνολικά, στις Ενοπλες Δυνάμεις «υπηρετούν» περίπου 850 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που η αγορά τους κοστίζει περίπου 2.000-2.500 ευρώ, η καθημερινή δαπάνη για το φαγητό τους είναι τρία ευρώ και το κόστος της ιατρικής φροντίδας περίπου στα 70 ευρώ.
Στην Πολεμική Αεροπορία ανήκουν περίπου 350 τέτοιου είδους σκυλιά που χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 30 αεροδρόμια και τα οποία εκπαιδεύονται σε ειδικό κέντρο στο Κορωπί.
Στο μείζον ζήτημα «συγκράτησης» του Ρόκι, λοιπόν, ο 34χρονος οπλίτης ανέφερε ότι «αντίθετα με ό,τι πίστευαν οι προϊστάμενοί μου, ο σκύλος αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα υγείας, έπασχε από νόσο στα οστά του και ήταν ράθυμος. Δεν ήταν σε θέση όχι μόνο να καταδιώξει τους δράστες αλλά και να μετακινηθεί για λίγα μέτρα από τη θέση του. Κι εγώ είχα πει πολλές εβδομάδες νωρίτερα στους ανωτέρους μου, και κυρίως σε δύο αρμόδιους διμοιρίτες, ότι ο Ρόκι είχε πρόβλημα και ήταν νωχελικός. Εχω πολύχρονη εμπειρία και επαίνους για την παρουσία μου στις Ενοπλες Δυνάμεις και είναι δυνατόν να κατηγορούμαι για το ζήτημα ενός. διστακτικού σκύλου;». Ο σουρεαλισμός όμως δεν σταματά εδώ.
Η αναφορά αυτή, σύμφωνα πληροφορίες του «Βήματος», προκάλεσε την αντίδραση ανώτερων στρατιωτικών που αντέτειναν ότι το «λυκόσκυλο έχαιρε άκρας υγείας κι ήταν ετοιμοπόλεμο»! Σε δεύτερη φάση κρίθηκε ωστόσο αναγκαίο ο Ρόκι να υποβληθεί σε έκτακτες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί αν οι ισχυρισμοί του φρουρού του αεροδρομίου είναι ορθοί.
Ετσι στην Τανάγρα κατέφθασε αρμόδιος στρατιωτικός από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας από τη Λάρισα ο οποίος απεφάνθη ότι «πράγματι το σκυλί έχει πρόβλημα» και αποσύρθηκε από τις φρουρήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ομως η κόντρα στις τάξεις των αξιωματικών για την «επιχειρησιακή ικανότητα» του λυκόσκυλου και αντιστρόφως για την «ανικανότητα» του 34χρονου γενικεύθηκε. Ελήφθη σειρά καταθέσεων από τους αρμόδιους στρατιωτικούς σχετικά με το μέγα ζήτημα του «άκεφου Ρόκι».
Ο 34χρονος οπλίτης θα καθίσει στο εδώλιο του Αεροδικείου τα επόμενα 24ωρα.