Επίδομα Στόλου: Προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ για την άρση των αδικιών που υφίστανται τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού

Προτάσεις για την άρση «των αδικιών που υφίστανται τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, που βρίσκονται σε αποστολή» καταθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) με έγγραφο της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΕΝΣ προτείνει προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των στελεχών που αποτελούν πληρώματα των πολεμικών πλοίων που εκτελούν αποστολή:

«Το επίδομα ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας για τα στελέχη που απαρτίζουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων όπου βρίσκονται σε αποστολή, να καταβάλλεται σε όλους δίχως εξαιρέσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από τα βαθμό και τα καθήκοντα που εκτελούν ανεξαρτήτως εάν έχει συμπληρώσει τριάντα ημέρες πλόες καθώς και σε περιπτώσεις π.χ μηχανικής βλάβης όπου δεν δύναται, να ταξιδέψει, καθόσον σ΄ αυτήν την κατάσταση του πολεμικού πλοίου οι συνάδελφοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους όπως προβλέπεται. Τα στελέχη που αποτελούν το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου, ασκούν τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον βαθμό του και την ειδικότητά τους με απώτερο σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής του πολεμικού πλοίου.

Να πάψουν να υφίστανται διαφοροποιήσεις στα ποσοστά, καθώς και στα ποσά καταβολής του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών, αναλόγως με τον τύπο του πλοίου, όπου υπηρετεί ο κάθε συνάδελφος, καθότι αυτό είναι παντελώς άδικο για τους συνάδελφους του Π.Ν, διότι δεν έχουν οι ίδιοι την δυνατότητα επιλογής του τύπου πλοίου όπου θα επανδρώσουν. Η τοποθέτηση του εκάστοτε στελέχους πραγματοποιείται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Τέλος κάθε τύπος πολεμικού πλοίου, έχει και ασκεί τον δικό του ρόλο κατά την εκτέλεση της αποστολής που του ανατίθεται από την ηγεσία.

Να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ειδικής αποζημίωσης, τα στελέχη όπου είναι τοποθετημένα στα πολεμικά πλοία για τους μήνες που απουσιάζουν από αυτά λόγω απόσπασης, διάθεσης, εκτέλεσης έργου ή οποιοιδήποτε άλλο λόγο, σε μονάδα που δεν δικαιολογεί την καταβολή των εν λόγω επιδόματος για συνολικό χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών και άνω, εντός του ίδιου μήνα καθώς και σε σταδιοδρομικά σχολεία τα οποία είναι υποχρεωτικά.

Να μειωθούν στο ελάχιστο όπως συμβαίνει και σε άλλα επιδόματα, τα ποσοστά κρατήσεων σύμφωνα με τα οποία υπολογίζονται τα ποσά του ειδικού αυτού επιδόματος για τους συνάδελφους, όπου απαρτίζουν τα πληρώματα των πλοίων του Στόλου μας, ώστε το ποσό του επιδόματος να είναι υψηλότερο, αποτελώντας ένα κίνητρο για τους συναδέλφους μας.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαχρονικά πιστά στις υποχρεώσεις μας, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε στο ακέραιο τα καθήκοντά μας, με απώτερο σκοπό την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας, ευελπιστώντας ότι θα υλοποιήσετε τις αυτονόητες δεσμεύσεις σας περί ίσης μεταχείρισής μας στον εργασιακό χώρο. Αναμένουμε να επιβεβαιώσετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον, στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν τον κυριότερο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Φωτογραφία αρχείου