Επιχείρηση «Ασπίδες»: Καρέ-καρέ η εξουδετέρωση από την γαλλική φρεγάτα «FS Chevalier Paul» USV των Χούθι – Απειλούσε το ελληνόκτητο «MV SOUNION»

Οι δυνάμεις της επιχείρησης «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) κλήθηκαν να βοηθήσουν το ελληνόκτητο πλοίο MV SOUNION που δέχθηκε χθες 21 Αυγούστου 2024 επίθεση από τους Χούθι στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο της επιχείρησης «Ασπίδες» έσπευσε μονάδα – και συγκεκριμένα η γαλλική φρεγάτα FS Chevalier Paul – με σκοπό την παροχή προστασίας στο εμπορικό πλοίο και τη διάσωση του πληρώματός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Αυγούστου κι ενώ η γαλλική φρεγάτα προσέγγιζε την περιοχή, μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (USV) έκανε την εμφάνισή του, οπότε εξουδετερώθηκε επιτυχώς, καθώς κρίθηκε ότι αποτελούσε απειλή κατά του MV SOUNION και του πληρώματός του.

Ο εντοπισμός και η καταστροφή του USV από το γαλλικό σκάφος που είναι ενταγμένο στην επιχείρηση «Ασπίδες» καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό:

Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμα, το οποίο είχε εγκαταλείψει το MV SOUNION, διασώθηκε με επιτυχία.

«Η ασφάλεια της ζωής των ναυτικών και η ελευθερία των διεθνών θαλασσών είναι μη διαπραγματεύσιμες και ύψιστης σημασίας αρχές για την EUNAVFOR ASPIDES», αναφέρουν πηγές της επιχείρησης.

Η γαλλική φρεγάτα που έσπευσε προς βοήθεια του MV SOUNION είναι αυτή:

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε γίνει γνωστό χθες, δύο πλοιάρια των Χούθι στα οποία επέβαιναν περίπου 15 άτομα είχαν επιτεθεί στο MV SOUNION, ενώ έπλεε 72 ν.μ. δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, στην Ερυθρά θάλασσα.

Μάλιστα με τους επιβαίνοντες στα σκάφη είχε υπάρξει και ανταλλαγή πυρών από τα μέλη της ένοπλης ασφάλειας που επέβαινε στο ελληνόκτητο σκάφος.