Έσπευσαν κάποιοι να “υπερασπιστούν” τον πατέρα του Χρήστου Παππά , ο οποίος με μια απόφαση επί υπουργίας Μειμαράκη και αφού προσέφευγε για πολλοστή φορά χωρίς να κατορθώσει να λάβει τους αιτούμενους βαθμούς -παρά μόνο τον επόμενο- (ΦΕΚ 97 /24.4.2003, τ Γ΄, ΦΕΚ 142/24.5.2001 τ.Γ’ ,ΦΕΚ/3.7.95 τ.Γ) επί της ουσίας ″δικαιώνεται″ το 2006 και γίνεται αντιστράτηγος 38 χρόνια (!!!) μετά από την απομάκρυνσή του από το στράτευμα.
Συνεπώς το ΥΠΕΘΑ (ΣΑΓΕ) με την απόφασή του αυτή αθωώνει τον Συνταγματάρχη Παππά για την χουντική δράση του την οποία όμως παραδέχεται ο ίδιος ο γιός του βουλευτής της Χρυσής αυγής ο οποίος στο προσωπικό του ιστολόγιο μεταξύ άλλων αναφέρει για τον πατέρα του:
Ως Ταγματάρχης Π/Β είχε ενεργό συμμετοχή στην στρατιωτική επέμβαση του 1967. Τη νύχτα της 20ης προς 21η Απριλίου 1967 υπηρετών στο 2ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ ήταν στον έμπιστο κύκλο του Γεωργίου Παπαδοπούλου στον οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος. Διορίσθηκε κυβερνητικός επίτροπος στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά την διάρκεια της 21ης Απριλίου κατείχε νευραλγικές θέσεις όπως δ/ντης του 2ου Γραφείου του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα ευδοκίμου υπηρεσίας καθώς και με πολεμικούς σταυρούς για την πολεμική του δράση».
Τον Ιανουάριο του 1975 μηνύθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δικηγόρο Ευάγγελο Γιαννόπουλο επί εσχάτη προδοσία. Τελικώς δεν προσήχθη σε δίκη μαζί με πολλούς άλλους μηνυθέντες αξιωματικούς μετά τις δικονομικές διεργασίες της κυβερνήσεως Καραμανλή για τη σωτηρία του Φαίδωνα Γκιζίκη.
Τον Μάρτιο του 1975 αποστρατεύτηκε στο πλαίσιο της αποχουντοποίησης μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους του, με τον βαθμό που έφερε κατά την ανακοίνωση των εκτάκτων κρίσεων (εκκαθαρίσεων).
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η κτήση των βαθμών αποτελεί επιβράβευση για την χουντική του δράση και συνεπώς αποκατάσταση του από το ″σύστημα″.
Όσον αφορά το θέμα των επανακρίσεων :
Στα δημοσιεύματά μας δεν γράψαμε ότι είναι παράνομες. Αλλά προς Θεού για να μην τρελαθούμε τελείως σ΄ αυτή τη χώρα δεν θα αποδεχτούμε ποτέ ότι είναι ηθική τέτοια επαναφορά και…αποκατάσταση.
Επειδή ζούμε κι εμείς σ΄ αυτή τη χώρα , όπως προφανώς και όσοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τον συνταγματάρχη που έγινε αντιστράτηγος εξπρές γνωρίζουμε πως γίνονταν οι επανακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια. Και τα γαλάζια και τα πράσινα χρόνια εννοούμε. Στην περίπτωση που δεν γνωρίζουν οι υπερασπιστές του συνταγματάρχη Παππά να τους θυμίσουμε:
•αξιωματικοί αναζητούσαν την επανάκρισή τους θεωρώντας ότι αδικήθηκαν από την αιτιολογία της απόφασης αποστρατείας τους
•κάποιοι ,πολλοί ή λίγοι είχαν δίκιο οι άνθρωποι . Κάποιοι απλά είχαν “μπάρμπα στη Κορώνη” . Συνήθως “δικαιώνονταν” οι δεύτεροι . Οι πρώτοι με το δίκιο και τις βάσιμες υποψίες αδικίας αλλά και ισχυρά επιχειρήματα δεν έβλεπαν δικαίωση με τίποτα.
•ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ασχοληθεί αναλυτικά με το ζήτημα . Στην ομάδα που διερεύνησε το θέμα συμμετείχε και ο Γιώργος Καμίνης δήμαρχος Αθηναίων σήμερα. Διαβάστε ένα απόσπασμα για το τι επικρατούσε:
Πως όλως τυχαίως αξιωματικοί -γιατί δεν είναι μόνο ο πατήρ Παππάς- που η καριέρα τους είχε στιγματιστεί από την εμπλοκή τους άμεση ή έμμεση με το χουντικό καθεστώς κατόρθωναν να παίρνουν με μία υπογραφή τους βαθμούς μέχρι αυτόν του αντιστράτηγου; Και βέβαια μαζί με τα γαλόνια έπαιρναν αναδρομικά και πολύ μεγάλα ποσά που αντιστοιχούσαν στην μισθολογική διαφορά μεταξύ του βαθμου με τον οποίο είχαν αποστρατευθεί και του βαθμού που έπαιρναν επί της ουσίας με μία υπογραφή. Και άλλοι όπως προκύπτει από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη να ταλαιπωρούνται χωρίς αποτέλεσμα;
Βεβαίως νόμιμα όλα αυτά . Αλλά όπως έχουμε συνηθίσει να ρωτάμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα : το νόμιμο είναι απαραίτητα και ηθικό; Απάντηση μας δίνει η περίπτωση Παππά.
Διαβάστε ακόμη:
Στρατηγό έκανε το 2005 η ΝΔ τον πατέρα Παππά που ήταν δεξί χέρι του Παπαδόπουλου
Επί Μεϊμαράκη έγινε «στρατηγός» αναδρομικά ο πατέρας Παππάς – Πήρε γαλόνια αλλά και λεφτά