Eager Lion 24: Ισχυρό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με κομάντος της ΔΕΠ στην Ιορδανία

*Του Κώστα Σαρικά

Τα «φτερά» τους πάνω από τη Μέση Ανατολή απλώνουν με εμφατικό τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχοντας όλο και περισσότερο σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις όχι μόνο με το Ισραήλ αλλά και με το σύνολο σχεδόν των αραβικών κρατών της περιοχής, όπως με την άσκηση Eager Lion 24, ενώ δεν είναι μόνο η Πολεμική Αεροπορία που δίνει συνεχώς ηχηρό παρόν αλλά πλέον και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που αναλαμβάνει ρόλο «πρεσβευτή» των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ομάδα Στελεχών SOF της ΔΕΠ βρίσκεται ήδη στην Ιορδανία και λαμβάνει μέρος στη μεγαλύτερη άσκηση που πραγματοποιείται στην αραβική χώρα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και δυνάμεις της CENTCOM. Πρόκειται για την «Eager Lion 24» στην οποία λαμβάνουν συνολικά μέρος 32 κράτη είτε με δυνάμεις είτε με παρατηρητές και έχει ως επίκεντρο τη Βάση Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων King Abdullah II (KASOTC) στην πρωτεύουσα Αμμάν. Η μικρή ομάδα κομάντος της ΔΕΠ λαμβάνει μέρος στην άσκηση που πραγματοποιείται για 11η φορά στην Ιορδανία και φέτος είναι αφιερωμένη στα 75 χρόνια των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ.

Η ελληνική σημαία κυματίζει ήδη στη Βάση SOF της Ιορδανίας και η μεγάλη άσκηση θα επικεντρωθεί στη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ στρατιωτικών και διυπηρεσιακών οργανισμών με μια σειρά από σενάρια  σε αέρα, ξηρά, θάλασσα αλλά και στον κυβερνοχώρο, με επιπλέον υποστήριξη πολυεθνικών επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τις πολιτικές αρχές, θα εκπαιδευτούν για την άμυνα στον κυβερνοχώρο και την θαλάσσια ασφάλεια, θα εξασκηθούν σε επιχειρήσεις σε ένα χημικά μολυσμένο περιβάλλον. Επίσης, η «Eager Lion 24» περιλαμβάνει σενάρια με πραγματικά πυρά αλλά και σενάρια αεροπορικής, πυραυλικής άμυνας και θαλάσσιας αλλά και συνοριακής ασφάλειας.

Άλλωστε, η ισχυρή και συνεχώς ανερχόμενη θέση της ΔΕΠ και των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων εντός της Συμμαχίας επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της SOF Week, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Τάμπα της Φλόριντα με συμμετοχή πάνω από 60 κρατών. Εκεί βρέθηκε και ο Διοικητής της ΔΕΠ, Αντιστράτηγος Προκόπης Μαυραγάνης, ο οποίος προχώρησε σε σειρά επαφών με ομολόγους του.

Το υψηλό επίπεδο των Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου κάνει πλέον τους Έλληνες κομάντος περιζήτητους από Συμμαχικές και φιλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO, με πρώτους τους Αμερικανούς, έχουν το τελευταίο διάστημα σταθερή παρουσία στην Ελλάδα και συμμετοχή σε μια σειρά από ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις Μονάδες της ΔΕΠ. Μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η Ζ΄ΜΑΚ και το νεοσύστατο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, έχουν ήδη αξιολογηθεί και λάβει νατοϊκή πιστοποίηση.