Η επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού Προέδρου κ. Γιοάχιμ Γκάου στις αρχές Μαρτίου για να τιμήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τα θύματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και η παρουσίαση – στις 9 Φεβρουαρίου – ενός νέου βιβλίου για την Σφαγή του Διστόμου,φέρνει στην επικαιρότητα άλλη μια διάκριση για τους νέους του Διστόμου που αγωνίζονται – με διάφορους τρόπους – για την δικαίωση των σφαγιασθέντων συμπατριωτών τους τον Ιούνιο του 1944 από τα Γερμανικά-Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, και το μήνυμα που πέρασαν, μέσα στο Βερολίνο, μαθητές και καθηγητές.
Πρόκειται για το ιδιαίτερα σημαντικό »βραβείο Νέων Waltraud-Netzer» του αναγνωρισμένου σε όλη την Γερμανία Ιδρύματος «Κατά της Λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» το οποίο τιμά κάθε χρόνο νέους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμη και σε εποχές δύσκολων σχέσεων υποστηρίζουν την κατανόηση Γερμανών και Ελλήνων και εξετάζουν από κοινού την περίοδο της Κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Αυτό λοιπόν το βραβείο για το 2013 απονεμήθηκε στο Γενικό Λύκειο Διστόμου για εργασία του.στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας που έχει με την Γερμανική Σχολή Αθηνών. που επίσης βραβεύτηκε.Η εργασία που εκπονήθηκε είχε ως αντικείμενο τις προσπάθειες κατανόησης των Ελληνογερμανικών σχέσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα – ένα βραβείο που συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ.Η απονομή του του Γερμανικού Ιδρύματος στους μαθητές και τους υπευθύνους καθηγητές πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μέχρι και σήμερα είναι συνεχές το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων για περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο κοινωφελής Σύλλογος «Κατά της Λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» ιδρύθηκε το 1993 από προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Γερμανίας από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, για να ενισχύσει τη δημοκρατία στη Γερμανία και να συνεισφέρει στην αντιπαράθεση με τα εθνικοσοσιαλιστικά εγκλήματα και με τα αδικήματα του καθεστώτος των Ναζί.
Τι είπε ο Γερμανός Πρόεδρος για το Δίστομο
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος διοργάνωσαν επίσης τελετή με θέμα τα «Εγκλήματα του Πολέμου», με ομιλητές τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γκάουκ, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην Ελλάδα κι εξέφρασε την σφοδρή του επιθυμία να επισκεφτεί την χώρα μας και το Δίστομο στην επέτειο της Σφαγής.
Προσκεκλημένες στην τελετή απονομής, ήταν οι καθηγήτριες – υπεύθυνες του προγράμματος της Γερμανικής Σχολής και του Λυκείου Διστόμου αντίστοιχα, κυρίες Ρεγγίνα Βίσιγκερ και Βασιλική Καρανάσου. Εκ μέρους των μαθητών, οι μαθήτριες Παγώνα Κελερμένου από το Λύκειο Δίστομου και Αφροδίτη Μπασδέκη από την Γερμανική Σχολή Αθηνών - καταγόμενη όμως και αυτή από το Δίστομο!.
Τι είπαν μαθητές – καθηγητές
Κατά την διάρκεια της τελετής μίλησε εκ μέρους της Γερμανικής Σχολής η μαθήτρια Αφροδίτη Μπασδέκη η οποία αναφέρθηκε γενικώς στο πρόγραμμα συνεργασίας και εκ μέρους του Λυκείου Διστόμου η μαθήτρια Παγώνα Κελερμένου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνεργασία των μαθητών των δύο σχολείων και πως μέσω της ανταλλαγής απόψεων μαθαίνουν και κατανοούν το δύσκολο παρελθόν των δύο λαών.
Αξίζει να δούμε τα καθαρά και σαφή μηνύματα που έστειλαν οι εκπρόσωποι του Διστόμου: Κλείνοντας την ομιλία της η μαθήτρια Παγώνα Κελερμένου είπε,μεταξύ άλλων : «…εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες όπως μας κατηγορούν αλλά ακριβώς το αντίθετο, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι εμείς τα παιδιά εκτός από τα μαθήματά μας, διαθέτουμε χρόνο κι εργαζόμαστε μαζί και προχωρούμε μπροστά σ ένα κοινό Ευρωπαϊκό Μέλλον…».
<<Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε>>
Στην ομιλία της η καθηγήτρια του Λυκείου Διστόμου κ. Βασιλική Καρανάσου , αναφέρθηκε στη Σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τους ναζιστές, τόνισε δε, πως τα εγκλήματα των Ναζί είναι κοινά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Αυτό αποτελεί και την δικαίωση των θυμάτων. Τέλος προσκάλεσε όλους τους υπευθύνους και επισήμους να επισκεφθούν το Δίστομο στην επέτειο της Σφαγής.
Από την πλευρά της η Αφροδίτη Μπασδέκη, μαθήτρια της ΓΣΑ, κατά την τελετή βράβευσης τόνισε ότι το βραβείο αυτό ενδυναμώνει τους μαθητές που πήραν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στην εργασία τους και αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνάντησης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη: «Νιώθουμε ότι είμαστε ένα μικρό πρότυπο για μια ενωμένη Ευρώπη».
Να σημειωθεί ότι οι μαθητές συναντιούνται στην Αθήνα και στο Δίστομο όπου διαπράχτηκε η σφαγή των 218 αμάχων Διστομιτών από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νέοι από κοινού εξετάζουν την περίοδο της γερμανικής κατοχής αλλά και σύγχρονα, κοινωνικά και πολιτικά, προβλήματα της Ελλάδας. Οργανώνουν συναντήσεις με αυτόπτες μάρτυρες της εποχής και με ειδικούς, συμμετέχουν σε εργαστήρια και ομάδες εργασίας, κάνουν δημοσκοπήσεις αλλά και εκδρομές. Ασχολούνται επίσης με τις προκαταλήψεις που υπάρχουν κατά των Ελλήνων και κατά των Γερμανών.Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα μηνύματα »δεν ξεχνούν».
<<ιδιαίτερα επιβαρυμένες οι Ελληνογερμανικές σχέσεις>>
Ο κ. Thomas Krüger, πρόεδρος της κεντρικής υπηρεσίας πολιτικής παιδείας της Γερμανίας, στον πανηγυρικό του λόγο ανέφερε: «Οι γερμανοελληνικές σχέσεις είναι στις ημέρες μας ιδιαίτερα επιβαρυμένες. […] Η έκφραση συμπάθειας και σεβασμού σε αυτό το πρόγραμμα συνάντησης μεταξύ των δύο λαών προωθεί την αλληλοκατανόηση και την απαλοιφή κάθε μορφής εχθρότητας.» Και συνεχίζει: «Η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων είναι ακρογωνιαίοι λίθοι αμφότερων των κοινωνιών των πολιτών. […] Προγράμματα από τη βάση, όπως αυτό, μας δείχνουν τον δρόμο.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου »Κατά της λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας“ κ. Wolfgang Tiefensee: » Οι αλληλοκατηγορίες δεν βοηθούν πια. Αντ΄αυτού είναι σημαντικό να προφυλάξουμε με συγκεκριμένα πρακτικά βήματα τις ελληνογερμανικές σχέσεις από μια μεγάλη κρίση. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούν οι μαθητές με το συγκεκριμένο πρόγραμμα “.
Νέο βιβλίο: <<ΑΘΕΡΙΣΤΟΣ ΙΟΥΝΗΣ>>
Τα υπενθυμίζουμε όλα αυτά ενόψει του νέου βιβλίου »ΑΘΕΡΙΣΤΟΣ ΙΟΥΝΗΣ-Διστομο 1944» της κ. Καίτης Μανωλοπούλου με νέα στοιχεία για την Σφαγή, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου (12 μ.) σε εκδήλωση με ομιλητή το συγγραφέα και ανεξάρτητο βουλευτή κ. Μίμη Ανδρουλάκη, στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50)
( Πηγές :Το τοπικό μπλογκ http://distomo.blogspot.gr και η ιστοσελίδα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών)
Διαβάστε ακόμη:
Για όσους «έλειπαν από το μάθημα» για την κατοχή – Τι σημαίνει αγκυλωτός σταυρός για τους Έλληνες
Tραγική διαπίστωση: Στη Γερμανία οι μαθητές δεν μαθαίνουν για το Δίστομο!