Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση σχετικά με την περίφημη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ 2021, η οποία συνδυάζεται και με την στρατηγική αμυντική συνεργασία με μια άλλη σύμμαχο χώρα, την Γαλλία.
Με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων να προχωράει, ειδικά μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόκτηση όχι 18, αλλά συνολικά 24 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς Rafale, η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και επιβεβαιώνει τα όσα είχε αναφέρει το OnAlert από τον Μάρτιο.
Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ (MDCA) και πως αυτή συνδυάζεται και με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ.
Αυτό οφείλεται λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες.
Και τόνισε: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια». Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν τα όσα είχε αναφέρει το OnAlert, από τον περασμένο Μάρτιο, ότι δηλαδή η Αθήνα εξετάζει το σενάριο επέκτασης της χρονικής διάρκειας της συμφωνίας από ένα έτος που ισχύει σήμερα στα πέντε έτη, ενώ παράλληλα διερευνά τη δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης λιμανιών σε Αμερικανούς με σκοπό τη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις.
Ποια είναι τα σενάρια
Όπως είχαν σημειώσει στο OnAlert στρατιωτικές πηγές, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
- η επέκταση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα με σκοπό την κατασκευή νέων υποδομών που
- θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα για την κατασκευή δεύτερου ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη.
- Η προοπτική δημιουργίας ναυτικής βάσης στον Βόλο προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση η 32η ταξιαρχία πεζοναυτών.
- το ενδεχόμενο κατασκευής ναυπηγείου στην Καβάλα.
- και οι επιπλέον στρατιωτικές διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Τι είπε για τις πυρκαγίες
Στη συνέχεια απάντησε τα εξής, σε ερώτηση για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία: «Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 – 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6.
Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σ;iγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News